back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Γιαννόπουλος: Ας μη «Μένει Μυστικό» η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Διαβάστε επίσης

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», καθημερινά, συνεχίζει με την ίδια θέρμη τον αγώνα που ξεκίνησε 25 χρόνια πριν, με στόχο να κάνει καλύτερη τη ζωή των παιδιών, να τους προσφέρει απλόχερα την αγκαλιά, τη θαλπωρή και την αγάπη που τους λείπει αλλά και να τους παράσχει την προστασία που χρειάζονται.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ενηλίκων αλλά και των σχετικών καταγγελιών που λαμβάνει καθημερινά, το «Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω της καμπάνιας που ξεκίνησε κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, προτρέπει άπαντες να μην «Μένει Μυστικό» η φρίκη που βιώνουν τα παιδιά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και την καταπολέμηση της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις  (https://meneimystiko.gr/campaign/) με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών όπως, μεταξύ άλλων, την θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό, τη δημιουργία κέντρων στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα, τη δημιουργία δομών προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και κυρίως την αυστηροποίηση των ποινών όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, μέσω αυτής της εκστρατείας, προσδοκούν να κινητοποιήσουν τις τοπικές αρχές και τις κοινωνίες, να ευαισθητοποιήσουν και να συμβάλουν στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου.

«Εμείς θέλουμε να συμπληρώνουμε κι όχι να υποκαθιστούμε το κράτος. Θέλουμε να βοηθάμε το έργο των αρμόδιων κρατικών αρχών».

Ανέφερε ότι αυτό που πονάει είναι πως υπάρχει κινητοποίηση όταν δημοσιοποιείται κάτι φρικτό που έχει συμβεί και πως αυτά τα περιστατικά συνήθως κρύβονται «κάτω από το χαλί».

«Υπάρχουν παιδιά που έχουν βασανιστεί, έχουν κακοποιηθεί από πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Χαμόγελο του Παιδιού», έχουμε δεχτεί 1800 κλήσεις για παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση και μόνο 8 από αυτές, είναι για σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς ένα τέτοιο περιστατικό μένει μυστικό».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η σιωπή πρέπει να σπάσει και πως επιβάλλεται να ενθαρρύνουμε όλοι τα θύματα να μιλήσουν: «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είναι ”μιλήστε”. Θωρακίστε τα παιδιά με γνώσεις, με δυνατότητες ώστε να προστατευτούν από κάποιους ανθρώπους που είναι υπεράνω υποψίας».

Επίσης, εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι η κοινωνία δείχνει να μη θέλει να αφυπνιστεί και κατά συνέπεια, δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα: «Εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης. Προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να καταλάβει ότι το θέμα αφορά όλους μας».

Τέλος, πρόσθεσε ότι το παιδί που κακοποιείται έχει μπροστά του έναν Γολγοθά που είναι σε βάρος του θύματος και όχι του θύτη: «Ενώ βρίσκει τη δύναμη να καταγγείλει την κακοποίησή του, έρχεται σε μας, του προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζεται, αλλά μετά ξεκινά άλλος ένας Γολγοθάς που αφορά στη δικαστική διαδικασία, όπου εξετάζεται από 14 διαφορετικά άτομα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συναισθηματική και ψυχική ισορροπία του παιδιού».

Για την εκστρατεία “Μένει Μυστικό”

https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/seksoualiki-kakopoiisi-as-mi-menei-mistiko-i-friki-pou-vionoun-ta-paidia/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα