back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίσκεψη Α. Ξανθού σε εμβολιαστικό κέντρο του Πειραιά

Διαβάστε επίσης

Επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο του Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τους βουλευτές της Β’ Πειραιά Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη, καθώς και από τον πρώην αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τζένη Βαμβακά, το συντονιστή της ΝΕ Πειραιά Χρήστο Φωτιάδη και το στέλεχος του Τμήματος Υγείας Μαρία Καλαμάρη.

Στο Κέντρο Υγείας της Νίκαιας λειτουργούν από προχθές 4 εμβολιαστικές γραμμές και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Σολωμό και το υγειονομικό προσωπικό του ΚΥ για την οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας και το ρόλο των δομών και των ανθρώπων της ΠΦΥ στη ομαλή διεξαγωγή της. Επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη ενίσχυσης των ΚΥ και ΤΟΜΥ με επιπλέον ιατρικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές-επισκέπτες υγείας) έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες καθημερινής 12ωρης λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων 6 μέρες τη βδομάδα.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή πως οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2 είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται:

1. καλή οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας με αξιοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ και

2. επάρκεια εμβολίων. Και στα δύο αυτά κρίσιμα πεδία, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ό,τι πρέπει ούτε όσα μπορεί.

Αντί να προετοιμάσει έγκαιρα την ΠΦΥ έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το ρόλο τους ως δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εγκυμονεί κινδύνους για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν μεριμνήσει για την οργάνωση, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων, κατ’ οίκον εμβολιασμών σε υπερήλικες που αδυνατούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα που μπορεί να επιβραδύνει πολύ τη γρήγορη επίτευξη «συλλογικής ανοσίας» στον γενικό πληθυσμό, είναι η διαπιστωμένη αδυναμία των κατασκευαστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτό το πρόβλημα κάνει ιδιαίτερα επίκαιρη, αναγκαία και εφικτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άρση του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» με πρωτοβουλία της ΕΕ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης παραγωγής πολλαπλάσιων ποσοτήτων εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή τρίτων χωρών που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα των εμβολίων . Μια πρόταση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να στηρίξει , παρά τη θετική στάση μεγάλης μερίδας επιστημόνων, ακαδημαϊκών, συλλόγων ασθενών, συνδικάτων και πολιτικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα