back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το επικίνδυνο “παράθυρο” για μόλυνση από τον κορονοϊό ανάμεσα στις δύο δόσεις των εμβολίων

Διαβάστε επίσης

“Η περίοδος ανάμεσα στους δύο εμβολιασμούς με το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού και ειδικά οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι το επικίνδυνο “παράθυρο” που επιτρέπει τη λοίμωξη από covid-19 σε ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί”, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ενώ ο γεν. γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους σχολιάζοντας την ανάπτυξη εστίας κορονοϊού σε γηροκομείο στο Μαρούσι και ειδικά σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί τόνισε ότι “είναι προφανές πως υπήρξε χαλάρωση”.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, “ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Η 1η δόση εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% την 15η ημέρα.

Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση και είναι απαραίτητο η 2η δόση να γίνει χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις. Με τη δεύτερη δόση το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%.

Αναφερόμενη στα περιστατικά μόλυνσης ηλικιωμένων που είχαν λάβει την 1η δόση του εμβολίου πριν από λίγες ημέρες, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η δόση θα βοηθήσει να μην παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση. Η 2η δόση θα χορηγηθεί μετά την ανάρρωσή τους.

Ευχάριστα είναι και τα νέα από το Ισραήλ, που προηγείται στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Εκεί, μετά την 15η ημέρα του εμβολιασμού σε ένα 30% του πληθυσμού παρατηρήθηκε μείωση 25% των σοβαρών λοιμώξεων.

Για τις μεταλλάξεις, σημείωσε ότι πρόκειται για αέναο πόλεμο που δεν έχει τέλος, μόνο ανακωχές.

Για τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά ούτε στη νοτιοαφρικανική φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τις μεταλλάξεις» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις του ιού είναι αργές και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας κλινικός αντίκτυπος.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε από την πλευρά του ότι πάνω από 69.000 άτομα άνω των 85 ετών και πάνω από 80.000 υγειονομικοί, έχουν εμβολιαστεί. Πάνω από 10.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων από τη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε τα εξής:

-Σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις από την Pfizer και έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός παράδοσης.

-Άλλες 815.000 δόσεις θα παραλάβουμε στα τέλη Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου θα έχουμε 1.415.000 δόσεις.

-Από την Astrazeneca αναμένουμε στα τέλη Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και άλλες 330.000 δόσεις στα τέλη Μαρτίου.

-Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμα ότι “ο μέσος όρος εμβολιασμών την ημέρα είναι πάνω από 16.000 και η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην ΕΕ. Πριν μία εβδομάδα ήμασταν στις 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα και τώρα ξεπερνάμε τις 16.000.

Από τις 20 Ιανουαρίου έχουν ανοίξει 120 κέντρα σε δομές υγείας και πρόκειται να λειτουργούν άλλα 70 από τις 8 Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχουν και πάνω από 100 κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς ως χώρα, φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε και τη δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν. Κάποιες άλλες χώρες ακολούθησαν την τακτική να εμβολιάσουν με την 1η δόση, δίχως να εξασφαλίσουν τη 2η. Τότε προκαλείται πρόβλημα, όταν παρουσιάζονται καθυστερήσεις”.

Σχετικά με το περιστατικό στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι που είχαν εμβολιαστεί, ο κ. Μ. θεμιστοκλέους είπε ότι “πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε χαλάρωση. Χρειάζονται κάποιες ημέρες για να ενεργήσει το εμβόλιο».

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα