back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διαδικτυακές απάτες: Προσοχή στα fake προφίλ επωνύμων

Διαβάστε επίσης

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των διαδικτυακών απατών σε διάφορες μορφές, που καταγράφεται εν μέσω πανδημίας. Μία από αυτές τις κυβερνοαπάτες γίνεται μέσω των social media, όπου δημιουργούνται πολλές ψεύτικες σελίδες και λογαριασμοί στο όνομα Ελλήνων celebrities.

«Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τα διάσημα προφίλ επωνύμων και συστήνουν διαγωνισμούς με έπαθλα», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Intistute) και υποψήφια Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας. «Μέσω του ψεύτικου προφίλ ενημερώνουν ότι π.χ. η/ο τάδε τραγουδιστής, παρουσιαστής κλπ συγκεντρώνει χρήματα για κάποιο καλό σκοπό και επίσης ότι κληρώνονται και διάφορα έπαθλα, με αυτόν τον τρόπο αποσπούν χρήματα από τους χρήστες ή υποκλέπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Μπλέ σήμα επαλήθευσης

«Αυτό που συστήνουμε στους χρήστες είναι να είναι προσεκτικοί και να διαπιστώνουν αν όντως ο διαγωνισμός προέρχεται από το γνήσιο προφίλ ενός Έλληνα celebrity και αυτό για να διαπιστωθεί πρέπει τα προφίλ επωνύμων με πολλούς ακόλουθους να φέρουν τη σήμανση blue pic. Πρέπει να το γνωρίζουν οι χρήστες και οι επώνυμοι όλοι πρέπει να μπουν στη διαδικασία να πιστοποιούν τους λογαριασμούς τους στα social media, με το χαρακτηριστικό μπλε σήμα επαλήθευσης, που θα φαίνεται δίπλα στο όνομά τους».

Όχι παρορμητικές αποφάσεις

«Επίσης οι χρήστες θα πρέπει σε όλους τους διαγωνισμούς είτε προέρχονται από επώνυμους είτε όχι να είναι καχύποπτοι όταν βλέπουν πολύ μεγάλα έπαθλα, μεγάλες προσφορές και να κάνουν την έρευνα τους πριν συμμετάσχουν σε οτιδήποτε ή πριν αποστείλουν προσωπικά τους στοιχεία ή στοιχεία της πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας τους. Οι έλληνες χρήστες ιδίως τώρα, εν μέσω καραντίνας, είμαστε πιο ευάλωτοι ψυχολογικά και πιο επιρρεπείς σε παρορμητικές αποφάσεις και κινήσεις. Εάν οι πολίτες αντιληφθούν περιστατικά που άπτονται του ηλεκτρονικού εγκλήματος, θα πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς», επισημαίνει η κα Ιωάννου.

Μπορείτε  να επικοινωνείτε  για συμβουλευτικές  υπηρεσίες σχετικές με το διαδίκτυο στο Ινστιτούτο (CSI INSTITUTE) στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:]

και με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να καταγγείλετε παράνομες δραστηριότητες μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα