back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ρεκόρ για το ελληνικό ομόλογο – 29 δισ. οι προσφορές

Διαβάστε επίσης

Ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ οι εγγραφές στο βιβλίο προσφορών για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο καταδεικνύοντας πως ήταν καλά σχεδιασμένη και προγραμματισμένη. Η ζήτηση για την πρώτη φετινή έξοδο στις αγορές της Ελλάδας αποτελεί ρεκόρ με τα πρώτα θετικά μηνύματα να έρχονται από την πρώτη στιγμή.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο δύσκολη λόγω της πανδημίας του COVID-19, δεν «κλονίστηκε» ούτε από τις πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική Ιταλία ούτε από τις «συστάσεις» αναλυτών για έκδοση πιο μακροπρόθεσμου τίτλου. Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap και υποχώρησε στο τέλος στις 100 μ.β. με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο μεταξύ του 0,75% και του 0,80%, ποσοστά που το καθιστούν το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει «καταφέρει» ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Η Ελλάδα θα αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για αρκετή ρευστότητα προκειμένου να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, να βελτιωθεί η ελληνική καμπύλη αποδόσεων και να καλυφθεί η αυξημένη επενδυτική ζήτηση.

Ανάδοχοι της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου είναι οι τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η ελληνική Eurobank. Το νέο ομόλογο έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031.

 

Χρ. Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης η έκδοση του 10ετούς ομολόγου

«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%.

Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές.
Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Επιπλέον τονίζεται ότι, και στη σημερινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος.

Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.

Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ.
Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή.

Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».

 

Κωνσταντίνος Σιούμπουρας, Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα