back to top
20.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Διαδικτυακή Πρεμιέρα για τους Μουσικούς της Καμεράτα –Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου

Διαβάστε επίσης

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον διεθνώς αναγνωρισμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, μετά τις μεγάλες επιτυχίες τους στο εξωτερικό ως Armonia Atenea και την πρώτη online μετάδοση της συναυλίας τους με χορηγό το βρετανικό ίδρυμα Linbury Trust από τις διαδικτυακές πλατφόρμες του Μεγάρου, επιστρέφουν στις οθόνες μας το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. με ένα πρόγραμμα, επίσης σε πρώτη προβολή, αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στον Joseph Haydn στο πλαίσιο του Megaron Online.

Οι Συμφωνίες αρ. 92 και 94 του Haydn

Σε αυτή τη διαδικτυακή πρεμιέρα, οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Κλασικισμό και στον «Πατέρα της συμφωνίας» Joseph Haydn, έχοντας ως βασικό τους μέλημα την προσέγγιση της ηχητικής αισθητικής των τελών του 18ου αιώνα μέσα από ιστορικά τεκμηριωμένες πρακτικές και με τη χρήση οργάνων εποχής.

Ο μεγάλος αυστριακός μουσουργός υπήρξε ένας νεωτερικός συνθέτης για την εποχή του που επηρέασε αποφασιστικά σπουδαίους ομότεχνούς του, όπως τον Mozart [Μότσαρτ] και τον Beethoven [Μπετόβεν]. Αν και εργάστηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ως αυλικός μουσικός της οικογένειας Esterházy [Εστερχάζυ], ήταν πολύ δημοφιλής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Συμφωνία αρ. 92 οφείλει το προσωνύμιο «της Οξφόρδης» στο γεγονός ότι ο Haydn φέρεται να τη διηύθυνε σε εορταστική τελετή στο ιστορικό αγγλικό πανεπιστήμιο, όταν του απενεμήθη στα 1791 ο τίτλος του διδάκτορος μουσικής. H Συμφωνία αρ. 94 γράφτηκε την ίδια χρονιά για μια σειρά συναυλιών του συνθέτη στο Λονδίνο.

Επονομάστηκε «Έκπληξη», καθώς ο δημιουργός της, ο οποίος φημιζόταν για το χιούμορ του, είχε την πρωτότυπη ιδέα να ξαφνιάσει ευχάριστα το κοινό με ένα μουσικό αστείο: παρενέβαλε στην αρχή του δεύτερου μέρους του έργου δυναμικές απρόσμενες για το αυτί του ακροατή που κατενθουσίασαν τους πάντες.

Η συναυλία των Μουσικών της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου μεταδίδεται σε streaming (δωρεάν) από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΥΠΟΑ. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε και από το facebook του Μεγάρου. 

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

Τον επόμενο μήνα, έχουν προγραμματιστεί από την Ορχήστρα δύο νέα streamings
Mπαρόκ έργα σε πρώτη διαδικτυακή προβολή, πάντα σε όργανα εποχής. Στις 13 Φεβρουαρίου, η μετάδοση περιλαμβάνει κοντσέρτα για έγχορδα του Antonio Vivaldi και είναι παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ η συναυλία που μεταδίδεται στις 24 Φεβρουαρίου, είναι αφιερωμένη στον Georg Friedrich Händel, πραγματοποιείται με τη χορηγία του Linbury Trust και αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και των Μουσικών της Καμεράτας.

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.

 

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής

Aποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η πολυσχιδής και πλούσια δραστηριότητά του συνόλου καθώς και η φήμη του εντός και εκτός Ελλάδας το τοποθετούν όχι μόνο ανάμεσα στους σημαντικότερους πυλώνες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, αλλά το κάνουν να ξεχωρίζει ως ίσως ο πλέον διακεκριμένος πρεσβευτής της μουσικής παραγωγής της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η Ορχήστρα, γνωστή με τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea (που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση), έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας, από το 2009, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, εξειδικεύτηκαν στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας με όργανα εποχής. Έκτοτε, η Ορχήστρα κατόρθωσε σε ελάχιστο χρόνο να κατακτήσει τη δική της θέση ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα αντίστοιχα σύνολα του κόσμου.

Η διεθνής κριτική χαρακτηρίζει τις ερμηνείες της υπό τον Γ. Πέτρου ως εκτελέσεις αναφοράς στο ρεπερτόριο του 18ου αι. και μάλιστα στη μουσική του G. F. Händel. Ταυτόχρονα, η Ορχήστρα αναπτύσσει ιδιαίτερα ευρεία δραστηριότητα που περιλαμβάνει τόσο συμφωνική μουσική του 19ου και 20ού αι., όσο και παραγωγές μουσικού θεάτρου (όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ), πολλές από τις οποίες έχουν παρουσιαστεί και στο εξωτερικό.

Kατά την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, εμφανίζεται στο Theater an der Wien [Τεάτερ αν ντερ Βιν] στην Αυστρία, στην Αίθουσα Concertgebouw στην Ολλανδία, στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας του Bayreuth στη Γερμανία, στο Τeatro Real στην Ισπανία, στο Φεστιβάλ Όπερας της Martina Franca στην Ιταλία. Η Ορχήστρα δίνει τακτικά συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ συνεργάζεται με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς του ελληνικού χώρου. Επιπλέον, με χορηγία του βρετανικού Linbury Trust, παρουσιάζει διαδικτυακά σειρά τεσσάρων μαγνητοσκοπημένων συναυλιών σε συμπαραγωγή με το ΜΜΑ.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας πραγματοποιούν συχνές εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες και στα σπουδαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Παράλληλα, η Ορχήστρα ηχογραφεί για τις σημαντικότερες διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες (Deutsche Grammophon, DECCA, MDG, Sony).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα