back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ποια είναι τα δέκα εργασιακά πλήγματα σε βάρος των μητέρων και των εγκύων

Διαβάστε επίσης

Δέκα εργασιακά πλήγματα σε βάρος των μητέρων και των εγκύων, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αποτυπώνουν τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Δράσης DIONE για την προστασία των εργαζομένων γυναικών.

Όπως τόνισε η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για την Ίση Μεταχείριση, Καλλιόπη Λυκοβαρδή, με βάση της υποθέσεις στις οποίες παρενέβη η Ανεξάρτητη Αρχή, οι συνηθέστερες παραβιάσεις των δικαιωμάτων για εργαζόμενες μητέρες και εγκύους καταγράφονται ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:

1. Απώλεια θέσης ευθύνης κατά την επιστροφή στην εργασία.

2. Άρνηση υπολογισμού χρόνου απουσίας κατά την διάρκεια της μητρότητας.

3. Κατά περίπτωση, μισθολογική ανισότητα.

4. Σημαντική καθυστέρηση συνυπολογισμού των επιδομάτων μητρότητας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:

5. Απολύσεις εγκύων.

6. Μονομερείς βλαπτικές μεταβολές

7.Καταχρηστικές δηλώσεις οικειοθελούς αποχώρησης.

8. Παρενόχληση προκειμένου η γυναίκα να οδηγηθεί σε παραίτηση.

9. Απόλυση μετά από άδεια ειδικού σκοπού (γονική) κατά την διάρκεια της πανδημίας

10. Προσχηματική επαναπρόσληψη μετά από παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών και νέα απόλυση μεσοπρόθεσμα με την επίκληση διαφορετικού λόγου από τον εργοδότη.

Η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, επισήμανε ότι οι εργαζόμενες μητέρες βρίσκονται αντιμέτωπες με διττό κίνδυνο:

Αρχικά τιμωρούνται αν διακόψουν την εργασία τους και στην συνέχεια αμφισβητούνται ως προς την παραγωγικότητά τους, ενώ υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει άμεσα το νομικό οπλοστάσιο για την προστασία των εργαζομένων γυναικών και ιδιαίτερα της μητρότητας.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη τόνισε ότι “χτίζεται σοβαρή κουλτούρα ως προς τον σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της εργαζόμενης μητέρας”, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη συνδυασμού των νομοθετικών προβλέψεων με την αντίδραση των θιγομένων και την άμεση κάθε φορά κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τα επόμενα νομοθετικά βήματα του υπουργείου Εργασίας προς την κατεύθυνση αυτή, αφορούν:

Την ενσωμάτωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την χορήγηση πατρικής γονικής άδειας και την ηλεκτρονική διασύνδεση της αγοράς εργασίας με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, (με την χρήση και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας), ώστε να γίνεται καταγραφή σε πραγματικό χρόνο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα