back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: Το δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του Α. Ναβάλνι στη φυλακή

Διαβάστε επίσης

Ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, απορρίπτοντας την έφεση που είχε υποβάλει.

Το δικαστήριο θεώρησε νόμιμη την απόφαση του δικαστηρίου που είχε μεταφερθεί σε αστυνομικό τμήμα στο προάστιο Χίμκι της Μόσχας, το οποίο στις 18 Ιανουαρίου επέβαλε στον Ναβάλνι ποινή φυλάκισης 30 ημερών, στέλνοντας τον στις διαβόητες φυλακές «Ματρόσκαγια Τισινά», με την κατηγορία ότι παραβίασε του όρους σε ποινή αναστολής που του είχε επιβληθεί

Οι δικηγόροι του Ναβάλνι δήλωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση αυτή, όπως και ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οπωσδήποτε θα προσφύγουμε για ακύρωση της απόφασης και θα απευθυνθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο δικηγόρος του Βαντίμ Κόμπζεφ.

Νωρίτερα, ο Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε στο δικαστηρίου ότι δεν του είχε επιτραπεί να μιλήσει μόνος με τον δικηγόρο του από τότε που συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου.

Οι δικηγόροι του Ναβάλνι θεωρούν ότι η απόφαση που είχε λάβει το δικαστήριο στο αστυνομικό τμήμα στο προάστιο Χίμκι της Μόσχας δεν ήταν σύννομη, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας, η οποία είχε ζητήσει την σύλληψη του με το επιχείρημα ότι παραβίασε τους όρους ποινής αναστολής που του είχε επιβληθεί, δεν έλαβε υπόψη της την ενημέρωση που της είχε επιδοθεί στις 23 Νοεμβρίου του 2020 και με την οποία την ενημέρωναν ότι ο Ναβάλνι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Βερολινου Charite. Ως εκ τούτου, λένε οι δικηγόροι του, η εν λόγω υπηρεσία γνώριζε πού βρίσκεται ο Ναβάλνι, αλλά δεν έκανε καμία προσπάθεια να ελέγξει έστω αυτά τα στοιχεία. Παράλληλα οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι δεν ήταν σύννομη ούτε η έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ρώσου πολιτικού.

Ο Ναβάλνι, απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα δικαστή μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή πριν ληφθεί η απόφαση, απαίτησε να αφεθεί ελεύθερος απορρίπτοντας τις κατηγορίες ως παράλογες. «Όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη παραβίαση του νόμου. Αξιότιμοι, έχετε διαβάσει το πρωτόκολλο της συνεδρίασης; Έπρεπε να γελάτε δυνατά. Είναι το πιο γελοίο έγγραφο. Το έγγραφο αυτό το συνέταξε κάποιος που δεν έχει νομική μόρφωση. Εδώ και καιρό κατεβαίνω μαζί σας την σκάλα ευτελισμού του δικαστικού συστήματος». «Μπορείτε … να μου βάλετε χειροπέδες. (Αλλά) αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα», είπε Ναβάλνι.

Η Δύση έχει καλέσει την Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι, ενώ το Σάββατο χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας ζητώντας την απελευθέρωση του. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κάλεσαν τους υποστηρικτές του σε νέες διαμαρτυρίες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με αίτημα την απελευθέρωση του.

Πηγές : Reuters, TASS, Novaya Gazeta, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα