back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεξαμενή… ανεργίας Αθήνα και Αττική – Φόβοι για την επομένη ημέρα της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Σε δεξαμενή ανεργίας κινδυνεύει να μετατραπεί ο δήμος της Αθήνας, στον οποίο καταγράφεται τουλάχιστον ένας στους πέντε ανέργους ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής!

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αποτυπώνουν περιορισμένη αύξηση της ανεργίας, κυρίως χάρη στα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, παραμένει ορατός ο κίνδυνος εκτίναξης της ανεργίας την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η επιτακτική ανάγκη προώθησης πολιτικών απασχόλησης με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής.

Αυξημένοι κατά τουλάχιστον 26.000 μέσα σε έναν χρόνο καταγράφονται οι άνεργοι στην Περιφέρεια Αττικής, το Δεκέμβριο, καθώς ξεπέρασαν τις 361.000 από περίπου 335.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Από αυτούς περίπου 80.000 βρίσκονται στον Δήμο της Αθήνας, ενώ αν συνυπολογιστούν οι όμοροι Δήμοι Βύρωνος, Γαλατσίου, Δαφνης- Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, ο συνολικός αριθμός των ανέργων αγγίζει τις 112.000.

Στην Αθήνα, ένας στους δύο ανέργους (42.600) παραμένει εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος, ενώ στο σύνολο και των οκτώ Δήμων οι μακροχρονίως άνεργοι φθάνουν τις 63.000.

Από τους 80.000 ανέργους που καταγράφονται στην Αθήνα, οι 47.125 είναι γυναίκες, ενώ συνολικά στους οκτώ Δήμους οι άνεργες γυναίκες ξεπερνούν το 50% των ανέργων φθάνοντας τις 68.700.

Τα στοιχεία αυτά, αναδεικνύουν:

Τον ρόλο των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ως ανάχωμα απέναντι στην εκτίναξη της ανεργίας.

Τον κίνδυνο που κρύβεται κάτω από το… χαλί της αναστολής των συμβάσεων εργασίας την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης και βεβαίως την επιτακτική ανάγκη προώθησης προγραμμάτων απασχόλησης κατά τον σχεδιασμό των οποίων να λαμβάνονται υπόψη εκτός από το φύλο, την ηλικία, τον επαγγελματικό κλάδο ή την Περιφέρεια και οι επιμέρους ανάγκες κάθε περιοχής. Δεδομένου ότι ακόμη και εντός μια Περιφέρειας όπως η Αττική, η αγορά εργασίας ενός Δήμου έχει σε αρκετές περιπτώσεις τεράστιες διαφορές και ανάγκες σε σχέση με κάποιον άλλο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα