back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: “Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι η μόνη που θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις”

Διαβάστε επίσης

O υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να «αποσαφηνιστούν» οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να τιμωρούνται προς όφελος μιας «άλλης χώρας».

«Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην παραγωγή (…), όμως εάν υπάρχουν δικαιολογημένες καθυστερήσεις, δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζουν μονάχα την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους.

«Δεν μπορεί να υπάρχει από τη μία πλευρά σημαντική καθυστέρηση στις παραδόσεις προς την Ευρώπη και από την άλλη παραδόσεις που τηρούνται ή επιταχύνονται προς μια άλλη χώρα», επισήμανε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αναφέρεται συγκεκριμένα στη Βρετανία.

Καθώς κατηγορείται για καθυστερήσεις στις παραδόσεις που ανακοίνωσε, ο όμιλος AstraZeneca έκανε λόγο για «πτώση της αποδοτικότητας» σε ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη προκειμένου να δικαιολογήσει ότι μπορεί να παραδώσει μονάχα το «ένα τέταρτο» των δόσεων που είχε αρχικά υποσχεθεί στην ΕΕ, για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι Βρυξέλλες έκριναν αυτές τις εξηγήσεις «ανεπαρκείς» και ζήτησαν να διεξαχθεί επιθεώρηση σε μια μονάδα της εταιρείας στο Βέλγιο, όπου κατασχέθηκαν χθες «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα».

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Κλεμάν Μπον, που χαιρέτισε το γεγονός ότι τέθηκε σε ισχύ ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων κατά της Covid.

«Ήταν αναγκαίο, διότι υπήρξε συλλογική ανησυχία και πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι συνέβη με την AstraZeneca», επισήμανε.

Νωρίτερα σήμερα, ο ΕΜΑ έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την ΕΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα