back to top
35.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

35.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

“Νέος ελβετικός κινηματογράφος”: Αφιέρωμα και σεμινάρια από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Διαβάστε επίσης

Το νέο διαδικτυακό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης, “Νέος Ελβετικός Κινηματογράφος”, παρουσιάζει δέκα αντιπροσωπευτικές ταινίες σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελβετικής σκηνής μαζί με δύο σεμινάρια από σκηνοθέτες του αφιερώματος.
Το μεγάλο αφιέρωμα της Tαινιοθήκης της Ελλάδος και της Swiss Films “Νέος ελβετικός κινηματογράφος – Όταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα”, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, είναι διαθέσιμο μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης.

Δέκα ταινίες (τρία ντοκιμαντέρ και επτά ταινίες μυθοπλασίας) της εταιρείας Bande à part με την υπογραφή των Ούρσουλα Μέγερ, Λιονέλ Μπαγέ, Ζαν-Στεφάν Μπρον, Φρεντερίκ Μερμού και Αλέν Τανέρ και πρωταγωνιστές τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπρούνο Γκανζ, Ναταλί Μπάιγ, Εμμανουέλ Ντεβός, Μπιλ Οζιέ και άλλους σπουδαίους ευρωπαίους ηθοποιούς.

Οι ταινίες του αφιερώματος στον Νέο Ελβετικό Κινηματογράφο είναι διαθέσιμες σε δύο μέρη και κάθε μέρος αποτελείται από 5 ταινίες.

Διαδικτυακά Σεμινάρια:
Στο πλαίσιο της εβδομάδας προβολών θα διεξαχθούν δύο webinars, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, με δύο από τους σκηνοθέτες του αφιερώματος και σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ελβετικού κινηματογράφου: τον Λιονέλ Μπαγέ και τον ντοκιμαντερίστα Ζαν-Στεφάν Μπρον.

Το πρώτο, με προσκεκλημένο τον Λιονέλ Μπαγέ, τιτλοφορείται Bande à Part: Κινηματογράφος μεταξύ παράδοσης και μέλλοντος και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. Ο γνωστός ελβετός σκηνοθέτης, μέλος της Bande à Part, θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση για το ελβετικό κινηματογραφικό τοπίο και τον ρόλο του σκηνοθέτη ως δασκάλου, καθώς ο Λιονέλ Μπαγέ, εκτός από κινηματογραφικός δημιουργός είναι και έμπειρος καθηγητής πανεπιστημίου (École cantonale d`art de Lausanne). Μας παρουσιάζει τη δουλειά του σε μια περίοδο που οι κινηματογραφικές παραγωγές και προβολές έχουν αλλάξει δραματικά.

Λιονέλ Μπαγέ

Ο σκηνοθέτης είναι προγραμματιστής και συνδιευθυντής του κιν/φου Rex στην Aubonne της Ελβετίας. Από το 2002 είναι επικεφαλής του τμήματος κιν/φου της Ecole Cantonale d’Art de Lausanne. Το 2009, συν-ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Bande à part, ενώ παράλληλα, είναι Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελβετικής Ταινιοθήκης.

Ομιλητές: Λιονέλ Μπαγέ, σκηνοθέτης, μέλος της Bande à Part, καθηγητής | Ίνγκο Σταρζ, επιμελητής του αφιερώματος, ιστορικός τέχνης
Συντονισμός: Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. | Εγγραφείτε, εδώ.

Το δεύτερο webinar, με προσκεκλημένο το ντοκιμαντερίστα Ζαν-Στεφάν Μπρον, τιτλοφορείται Bande à Part: H οπτική του ντοκιμαντέρ και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την πολιτική ταινία και τις μορφές που μπορεί να πάρει ένα ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες άλλωστε του Ζαν-Στεφάν Μπρον “Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ” (2010) και “Η υπόθεση Μπλόχερ” (2013) έχουν έντονα πολιτικό στίγμα –με την τελευταία μάλιστα να επικεντρώνεται σε έναν πολιτικό ηγέτη. Ο Ζαν-Στεφάν Μπρον θα συζητήσει με τον αναγνωρισμένο ντοκιμαντερίστα από την Ελλάδα Μάρκο Γκαστίν.

Ζαν-Στεφάν Μπρον

Ο διακεκριμένος ντοκιμαντερίστας Ζαν Στεφάν Μπρον, το 2003 γύρισε την ταινία Le Génie helvétique (Mais Im Bundeshuus), η οποία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του Ελβετικού κινηματογράφου, μαζί με την ταινία Η υπόθεση Μπλόχερ. Για την ταινία του “Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρητ” (2010), που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και προτάθηκε για βραβείο César, τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το βραβείο Quartz Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Swiss Film Award.

Ομιλητές: Ζαν-Στεφάν Μπρον, σκηνοθέτης, μέλος της Bande à Part | Μάρκος Γκαστίν, σκηνοθέτης | Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ
Συντονισμός: Ίνγκο Σταρζ, επιμελητής του αφιερώματος, ιστορικός τέχνης
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. | Εγγραφείτε, εδώ.

Οι ταινίες των δύο προσκεκλημένων στο αφιέρωμα Νέος ελβετικός κινηματογράφος:
Λιονέλ Μπαγέ 
Σαν κλέφτες (2006)

Όταν ο Λιονέλ μαθαίνει τυχαία πως η οικογένειά του κατάγεται από την Πολωνία, μια αλληλουχία γεγονότων θα αλλάξει τη ζωή του και τη ζωή της αδερφής του Λουσί, για πάντα. Τα δύο αδέρφια ξεκινούν για την Ανατολική Ευρώπη με ένα “δανεικό” αμάξι απο το Radio Suisse, χωρίς να είναι εντελώς σίγουροι αν είναι όντως απόγονοι μιας πολωνικής οικογένειας. Το μόνο σίγουρο είναι η εμπλοκή τους σε μια καταδιωξη με αυτοκίνητα στην Σλοβακία, όπως και το κλεμμένο αυτοκίνητο, ο λευκός γάμος και τα ψεύτικα διαβατήρια. Ο δρόμος για την Βαρσοβία είναι μια περιπέτεια.

Ένας άλλος άντρας (2008)

Αν και δεν έχει ιδέα από ταινίες, ο Φρανσουά γράφει κριτικές για μια μικρή τοπική εφημερίδα στην Vallée de Joux. Η Ρόζα είναι μια γνωστή κριτικός. Μια βιτσιόζικη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσά τους, που παρακινεί τον Φρανσουά να ανακαλύψει τους εσωτερικούς μηχανισμούς της επιθυμίας: της επιθυμίας μιας γυναίκας, ενός κριτικού, και τελικά της δικής του.

Ζαν-Στεφάν Μπρον 
Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ (2010)

Στις 11 Ιανουαρίου του 2008, ο δικηγόρος Τζος Κοέν και η ομάδα του, έχοντας προσληφθεί από το Δήμο του Κλίβελαντ, κατέθεσαν αγωγή εναντίων 21 τραπεζών, τις οποίες καθιστούσαν υπόλογες για το κύμα κατασχέσεων που σημειώθηκαν στο Κλίβελαντ, δίνοντάς του μια εικόνα ερειπωμένης πόλης. Έκτοτε, οι τραπεζίτες στην Γουολ Στριτ μετέρχονται κάθε μέσο προκειμένου να αποφύγουν να πάνε στο δικαστήριο. Η ταινία διηγείται την ιστορία αυτής της δίκης. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει, μέσα από μια ανθρωποκεντρική ματιά, τους μηχανισμούς γύρω από τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια, και το σύστημα που κλόνισε την παγκόσμια οικονομία.

Η υπόθεση Μπλόχερ (2013)

Είναι η ιστορία του πιο αμφιλεγόμενου πολιτικού ηγέτη της Ελβετίας. Φθινόπωρο 2011. Ο Κρίστοφ Μπλόχερ διεξάγει προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλίσει τη νίκη για την ακροδεξιά, εθνικιστική του παράταξη, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο τελικά θα κερδίσει σχεδόν το 1/3 των ψηφοφόρων. Το αυτοκίνητό του, γίνεται ένα ιδανικό σημείο για τον σκηνοθέτη, το οποίο του δίνει την δυνατότητα να διηγηθεί την ιστορία εκ των έσω, σε πρώτο πρόσωπο. Καθ΄οδόν, ξεδιπλώνεται η ιστορία της ζωής του Μπλόχερ. Πώς κατάφερε ο γιος ενός φτωχού πάστορα να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας με αμύθητη περιουσία, κι ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στην Ελβετία; Η ταινία καταγράφει το πνεύμα μιας περιόδου που, στην χτυπημένη από την Κρίση Ευρώπη, ο εθνικισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Πληροφορίες Αφιερώματος:

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης, με ελληνικούς υπότιτλους.

Α’ Μέρος: Από 27 έως 30 Ιανουαρίου, 2021
Β’ Μέρος: Από 31 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου, 2021

Εισιτήριο: 3 ευρώ.
Πακέτο 5 ταινιών: 5 ευρώ
Πακέτο 10 ταινιών: 8 ευρώ
Κόστος ανά ταινία: 0,80 ευρώ

Οι ταινίες που ενοικιάζετε, είτε μεμονωμένα είτε ως πακέτο, θα βρίσκονται στο λογαριασμό σας στο σημείο “My Library” και θα είναι διαθέσιμες προς παρακολούθηση για 4 και 4 μέρες αντίστοιχα με το ποιο μέρος ανήκουν. Μετά έναρξη αναπαραγωγής μιας ταινίας, πατώντας το “Play”, θα έχετε στη διάθεσή σας 30 ώρες για να την ολοκληρώσετε.

Περισσότερες πληροφορίες στη facebook σελίδα της Ταινιοθήκης και στον ιστότοπο tainiothiki.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα