back to top
19.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Κλειδώνει η Αττική στο “κόκκινο” – Τι θα γίνει με Γυμνάσια – Λύκεια και click away στο λιανεμπόριο

Διαβάστε επίσης

Να ενταχθούν στις “κόκκινες” περιοχές το λεκανοπέδιο της Αττικής , η Χαλκίδα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και περιοχές της Αχαΐας, όπου και θα  αυστηροποιηθούν τα περιοριστικά μέτρα, είναι η εισήγηση  της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει σήμερα από τις 1Ο το πρωί .  

Ενώ η απόφαση για ένταξη της Αττικής στις κόκκινες περιοχές της πανδημίας έχει κλειδώσει,  έντονες είναι οι συζητήσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για την επανέναρξη η μη,των διά ζώσης μαθημάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και την πιθανότητα τα εμπορικά καταστήματα να  περιορίσουν την λειτουργία τους στο click away μέθοδο από την οποία πιθανόν θα εξαιρεθούν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Παρότι η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων συνεχίζεται, το  άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα Λύκεια.  

Σύμφωνα με την κ. Ζέττα Μακρή απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα όλης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πλην των περιοχών που βρίσκονται ή θα τεθούν στο «κόκκινο».   «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ακολουθηθεί το ίδιο», είπε η κ. Μακρή, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι η υπουργός απέρριψε το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου καθώς κρίθηκε μη λειτουργικό.

Την επιβολή νέων μέτρων στην Αττική πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού αποφάσισαν να εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής τους το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά η τελική εισήγηση θα διαμορφωθεί σήμερα μετά την τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας  η οποία και θα εισηγηθεί την τελική της απόφαση στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χθεσινού  υπουργικού συμβουλίου αποσαφήνισε τη στάση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η απάντηση σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», δήλωσε συγκεκριμένα.

.

Οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο από το πρωί με δηλώσεις του μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επιστήμονες, αλλά και μέλη της κυβέρνησης έδωσαν μία ιδέα για τα μέτρα που έρχονται όσον αφορά στα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Οι λοιμωξιολόγοι μελέτησαν και ανέλυσαν τα τελευταία στοιχεία που τους παρουσίασε ο ΕΟΔΥ και διαπίστωσαν την αύξηση του ιικού φορτίου στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και τις όμορες περιοχές, την Βοιωτία και την Εύβοια. Εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων, οι ειδικοί διαπίστωσαν και μία σχετικά μικρή αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Με βάση τα όσα ισχύουν τώρα στις «κόκκινες» περιοχές δεν λειτουργούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά λειτουργούν), το λιανέμποριο λειτουργεί με click away και απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις έξι το απόγευμα.

Και άλλες “κόκκινες” περιοχές

Εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής, στις “κόκκινες” περιοχές ενδεχομένως να μπουν η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική, η Σπάρτη, η Εορδαία, η Τανάγρα και η Χαλκίδα.

Αύξηση στον μ.ο. των κρουσμάτων πάνω από 50%

Σημειώνεται ότι αυτό που θορύβησε τους ειδικούς ήταν η σημαντική αύξηση στον μέσο όρο των κρουσμάτων τις 2 τελευταίες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της τρέχουσας εβδομάδας είναι μέχρι στιγμής 805 κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος ήταν 530, δηλ. αύξηση είναι 51,9%!

Με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου έχουν υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους: Πειραιάς (12,47), Δυτικός Τομέας (10,82), Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), Ανατολική Αττική (7,76), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (6,9), Νότιος Τομέας Αθηνών (5,28) και νησιά Αργοσαρωνικού (1,34).

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα