back to top
33.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

33.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα για το λιανεμπόριο – Με click away και click inside οι αγορές – Κλειστά τα μισά Λύκεια της χώρας

Διαβάστε επίσης

Η αύξηση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων κατά 24,2% και η αύξηση κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων να θέσουν το λεκανοπέδιο Αττικής στις κόκκινες περιοχές και να υπάρξει επιστροφή στο click away και στο ραντεβού για τις αγορές στο λιανεμπόριο.

Όσο για τα γυμνάσια και τα λύκεια, στις «κόκκινες» περιοχές όπως η Αττική θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια, με τα παιδιά των λυκείων να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, στις κίτρινες περιοχές θα λειτουργήσουν κανονικά τα Λύκεια.

Όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου την τελευταία εβδομάδα, το 46,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 9,2% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιάς.

Λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως είναι απαραίτητη η επαναφορά του επιδημιολογικού χάρτη ο οποίος θα χωρίζει τη χώρα σε κόκκινες και κίτρινες περιοχές.

Στο κόκκινο θα μπαίνουν οι περιοχές με αυξημένο φορτίο και στο κίτρινο αυτές που βρίσκονται σε επιτήρηση.

xartis-29JAN21

Οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας είναι:

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Πειραιά,
Δήμος Πατρέων, Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας Δήμος Χαλκιδαίων, Οικισμός Ρομά Δ.Ε. Δυστίων Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Δήμος Θήρας, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Σπάρτης, Π.Ε. Λέσβου, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Νέας Προποντίδας.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
-Περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033.
-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό
-Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ

Στο επίπεδο Α ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
-Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
-Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών και με τις αποστάσεις που ήδη προβλέπονται.
-Λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
-Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
-Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Click Away και Click Inside στις «κόκκινες περιοχές»

Στις κόκκινες περιοχές το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away, ενώ για καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων και βιβλιοχατροπωλείων θα επιτρέπεται η αγορά με ραντεβού για παραλαβή μέσα από το κατάστημα (click inside).
Αυτό σημαίνει πως σε αυτά τα καταστήματα, ο πελάτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού και στη συνέχεια θα μπορεί να μπαίνει στο μαγαζί προκειμένου να δοκιμάσει τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει.

Παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS, στο 13033 με τον αριθμό 2, προκειμένου να κάνουν οι πολίτες τις αγορές τους, με περιορισμό όπως ίσχυε ως σήμερα, τις δύο ώρες. Επιπλέον, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές προκειμένου να περιοριστεί η μετακίνηση.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του υπουργείο Ανάπτυξης περιγράφονται και τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να τηρούν τα καταστήματα που δέχονται πελάτες με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων 1 άτομο ανά 25 τμ.

Τα παραπάνω μέτρα αφορούν τις «κόκκινες» περιοχές και μόνο, ενώ τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου. Σε ό, τι αφορά το ωράριο λειτουργίας, προτείνεται το ωράριο μεταξύ 7πμ και 8μμ.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, κέντρα καλλωπισμού, ΚΤΕΟ και ΟΠΑΠ θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού σε όλη την επικράτεια. Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ δεν θα ανοίξουν στις «κόκκινες» περιοχές.

Τι συμβαίνει στην Αττική

Εξηγώντας το σκεπτικό των λοιμωξιολόγων η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι “τα βλέμματα μετακινήθηκαν στην Αττική όπου η εικόνα άλλαξε. Υπάρχει σαφής άνοδος σε όλες τις γειτονιές της Αθηνάς. Εχουμε αύξηση κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με το δείκτη θετικότητας να ανεβαίνει στο 7,1 στην Αττική στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Η πληρότητα στην Αττική είναι 43% στις απλές κλίνες και 61% στις ΜΕΘ.

Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 2.800 σήμερα σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ πανελλαδικά, ο κυλιόμενος μέσος όρος ανέρχεται σε 625 κρούσματα την ημέρα. Επιπρόσθετα διενεργήθηκαν 27.000 τεστ κατά μέσο όρο με την κυρία Παπαευαγγέλου να σημειώνει πως η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αποτελεί «πονοκέφαλο».

«Ανησυχεί η αύξηση των λοιμώξεων στην Αττική γιατί έχουμε μπροστά μας τον Φεβρουάριο που είναι ο χειρότερος μήνας για τη μετάδοση της νόσου. Θεωρούμε ότι η επαναφορά του click away θα μειώσει την κινητικότητα και δεν θα έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πλέον παντού και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καιροφυλακτούμε. Ακόμα και αυτοί που έκαναν την 2η δόση δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Δεν είναι ακόμα άτρωτοι και πρέπει να τηρούν τα μέτρα.

«Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι λοιμώξεις στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα και υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα