back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρίχνουν τους τόνους ΕΕ-φαρμακοβιομηχανίες – 9 εκατ. εμβόλια επιπλέον από την AstraZeneca

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε σήμερα το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού, δηλ. τις BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν τόσο η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της βιντεοδιάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως “στόχος  ήταν να ξεκινήσει το έργο σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοάμυνας. Η Επιτροπή θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία. Το HERA θα βοηθήσει στην πρόβλεψη απειλών και στην απάντηση σε αυτές τις απειλές”.

¨”Η φαρμακοβιομηχανία” συνεχίζει η ανακοίνωση ” θα είναι ένας σημαντικός εταίρος. Η συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία θα επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας για την πανδημία μεσοπρόθεσμα όσο και στη συμβολή στην αντιμετώπιση πιο άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον κορονοϊό. Κατά την προετοιμασία του HERA, ξεκινά ήδη μια πιλοτική απάντηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιο-άμυνας. Ο στόχος είναι η χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης εμβολίων και η αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και η στόχευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Η πανδημία έδειξε ότι οι παραγωγικές ικανότητες αποτελούν περιοριστικό παράγοντα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Επιπλέον, η εμφάνιση ανησυχητικών μεταλλάξεων αυξάνει την απειλή της μειωμένης αποτελεσματικότητας των πρόσφατα εγκεκριμένων εμβολίων. Είναι σημαντικό να υπάρχει προετοιμασία για την εμφάνιση τέτοιων μεταλλάξεων”.

Η ανακοίνωση καταλήγει πως “στην συζήτηση διερευνήθηκαν οι απαιτήσεις για πολύ ταχεία ανάπτυξη, κατασκευή και έγκριση των εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, με πολλές πρακτικές προτάσεις. Περαιτέρω συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη φαρμακοβιομηχανία και άλλους σχετικούς τομείς τις επόμενες εβδομάδες”.

Επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι “η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από τον προγραμματισμό. Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη”.

Αρχικά, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε παραδόσεις μειωμένες κατά 60% από τα 80.000.000 που αναμένονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να διασφαλίσει τις δόσεις τις οποίες έχει προαγοράσει.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα