back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων

Διαβάστε επίσης

Άλλη μία «πρώτη μέρα στο σχολείο» ξημέρωσε τη Δευτέρα για τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων καθώς επιστρέφουν στα θρανία έπειτα από δυόμιση μήνες υποχρεωτικό διάλειμμα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Ωστόσο τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές δεν άνοιξαν ενώ κλειστά παρέμειναν και όσα γυμνάσια στις ίδιες περιοχές διαθέτουν λυκειακές τάξεις με «κοινούς» καθηγητές.

Το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα γίνεται με αυστηρά προληπτικά μέτρα και τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές άνω των 16 ετών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους των σχολικών συγκροτημάτων, τα αντισηπτικά πρέπει να βρίσκονται διαθέσιμα παντού ενώ προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. «Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», είναι το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, ενόψει του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων.

Οι μαθητές των λυκείων στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική, θα συνεχίσουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα. Επίσης, κάποια σχολεία, γυμνάσια με λυκειακές τάξεις, όπου το λύκειο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γυμνασίου, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν καθώς πολλοί καθηγητές διδάσκουν και σε γυμνασιακές και σε λυκειακές τάξεις και δεν θα μπορούν να συνδυάσουν εξ αποστάσεως και διά ζώσης διδασκαλία. Επιπλέον, σύμφωνα και με την (καθυστερημένη) επισήμανση του υπουργείου Παιδείας, σε αυτές τις περιπτώσεις σχολικών συγκροτημάτων «η δομή είναι ενιαία και δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί οπότε το λύκειο που οφείλει να είναι κλειστό στο κόκκινες περιοχές συμπαρασύρει αναπόφευκτα και το γυμνάσιο». Τα σχολεία αυτά, όπως σημειώνει το υπουργείο είναι ελάχιστα σε όλη τη χώρα, και πολλά από αυτά ενδεχομένως δεν βρίσκονται σε κόκκινες περιοχές. Αυτό ισχύει επίσης, για τα περισσότερα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια που συνήθως έχουν λυκειακές τάξεις και θεωρούνται ενιαία.

Tο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να εξετάζονται προληπτικά, από το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς. Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών ,μέσω της πλατφόρμας που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr.

Από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία διά ζώσης εγκαίρως. Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις διά ζώσης.

Επίσης, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α’ τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους. Σε ότι αφορά στην καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β’ τετραμήνου.

Το 4ο Γυμνάσιο στη Νέας Ιωνίας επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία, πάντοτε προσέχοντας και τη δική σας υγεία και τη δημόσια υγεία συνολικά» τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό επιμένω πολύ στη σημασία των μέτρων, τα οποία θα τηρούμε παντού, είτε στο σχολείο, είτε εκτός και η μάσκα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο», Διαβεβαίωσε επίσης τους μαθητές και τους καθηγητές ότι «η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μπορούν να γίνονται διά ζώσης με τους εκπαιδευτικούς τα μαθήματα».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα