back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γερμανικό εργοστάσιο θα κατασκευάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη χώρα μας

Διαβάστε επίσης

Μετά την επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, μια ακόμη γερμανική εταιρεία κατασκευής οχημάτων επενδύει στη χώρα μας, με την κατασκευή μιας κεντρικής μονάδας συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), υπέγραψε επιστολή πρόθεσης συνεργασίας με την Next.e.GO Mobile SE, η οποία θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση στρατηγικής, για την εθνική οικονομία, επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Διευθ. Σύμβουλο της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Νext e.go Mobile κ. Ulrich Hermann και εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, παρουσία του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπ. Ανάπτυξης υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή του κ. Νίκο Παπαθανάση.

Η Next.e.GO Mobile SE είναι η μοναδική γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας με έδρα το Aachen.
Ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή μηχανολογίας Dr. Günther Schuh στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν και αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει στην γκάμα της ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης.

Το σχέδιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την Ελλάδα προβλέπει επένδυση 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το project θα ξεκινήσει μέχρι την άνοιξη και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 24 μήνες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα 30.000 αυτοκίνητα ετησίως με τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και 5.500 έμμεσων, επίσης θα υποστηρίζεται από ένα Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει ειδικότερα την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο. Επίσης την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και ευρύ πλάνο συνεχούς κατάρτισής του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Aachen της Γερμανίας.

Από τις αρχές του ’90 δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μέλος της αλυσίδας παραγωγής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, τώρα που η αυτοκίνηση εισέρχεται σε νέα φάση κινούμενη προς την ηλεκτροκίνηση επιχειρούμε να επανέλθουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη των μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγεται για την χώρα μας με την συμφωνία αυτή. Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά. Η Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή την συμφωνία, την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για την υλοποίηση της, αλλά και για την διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της Βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η αναζήτηση μάλιστα για το κατάλληλο ακίνητο που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο έχει ήδη αρχίσει, σημαντική προϋπόθεση για την κατάλληλη τοποθεσία είναι η πρόσβαση σε μεγάλα δίκτυα μεταφορών, δηλαδή αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομο, και η κοντινή απόσταση από κάποιο μεγάλο λιμάνι, γιατί στόχος της εταιρείας είναι η εύκολη μεταφορά των αυτοκινήτων που προορίζονται για εξαγωγές, η ύπαρξη προμηθευτών στην περιοχή για την απρόσκοπτη λειτουργία του και η παροχή “πράσινης” ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας θα κατασκευαστεί δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως την έκταση της εταιρείας ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ καθώς και τις υποδομές της Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου υπέδειξε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, λόγω και της προϊστορίας της στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα