back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημοσιονομικό SOS – Στα 10 δισ. οι δαπάνες λόγω πανδημίας – 15% η μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων

Διαβάστε επίσης

Στα 10 δισ ευρώ, αντί των 7,5 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για την κάλυψη δαπανών, λόγω της πανδημίας, για τους πρώτους 4 μήνες του έτους, αναμένεται να ανεβάσει τον λογαριασμό του Κράτους το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν εξ αιτίας της δραματικής εξέλιξης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που αναγκάζεται να λάβει η πολιτεία.

Η αναθεώρηση, επί τα χείρω των δημοσιονομικών προβλέψεων και εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας τους πρώτους μήνες του 2021 προκύπτει και από ένα επιπρόσθετο λόγο. Αυτόν της πορείας των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών στα οποία καταγράφηκε σημαντική καθίζηση κατά 15% τον Ιανουάριο έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, καθώς μόνο η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα φτάνει τα 500-700 εκ.ευρώ.

Ο Προϋπολογισμός του κράτους προβλέπει για φέτος δαπάνες συνολικού ύψους 67,2 δισ. ευρώ έναντι 69,3 δισ. ευρώ το 2020 και για το διάστημα μέχρι τον Απρίλιο επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας τα οποία ωστόσο ,όπως φαίνεται,δεν επαρκούν και πρόκειται σε αυτά να προστεθούν άλλα 2,5 δισ. ευρώ.

Ένας άλλωστε από τους κύριους λόγους, που το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου εισπράττοντας 3,5 δισ. ευρώ είναι και για την κάλυψη πρόσθετων δαπανών, τα οποία θα προστεθούν στο «μαξιλάρι» ασφαλείας των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 15,7 δισ. ευρώ θεωρούνται δεσμευμένα από τον ESM ενώ άλλα 7 δισ. ευρώ ανήκουν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες.

Άρα το «μαξιλάρι» ασφαλείας περιέχει περίπου μόνον 10 δισ. ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα