back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Ι.Μ.Ε

Διαβάστε επίσης

Στη διαδικτυακή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης προχώρησαν, τη Δευτέρα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, για την προβολή της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα μεταφέρει στις Η.Π.Α., όλες τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που διαθέτει, καθώς και όλες τις ψηφιακές συλλογές του, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες που έχουν προκληθεί λόγω της πανδημίας.

Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, επισκεψιμότητα από πλευράς Ομογένειας, αλλά και η γνωριμία της Ιστορίας του τόπου μας και η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, από όλους τους Αμερικανούς πολίτες, σε μία μάλιστα κορυφαία ιστορική στιγμή, αυτή της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Η πρώτη παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που θα μεταφερθεί στην Αμερική είναι η «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια Ιστορίας», ένα μεγαλειώδες έργο, αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας πολλών ετών, που εδώ και αρκετά χρόνια προβάλλεται στο θέατρο εικονικής πραγματικότητας «Θόλος», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του εσωτερικού, του πλέον εμβληματικού Ναού της Ορθοδοξίας, με κάθε λεπτομέρεια, καθώς και τον αρχιτεκτονικό, τον γλυπτό και ψηφιδωτό του διάκοσμο, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

Στην συνέχεια της όλης συνεργασίας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα μεταφέρει στις Η.Π.Α. και τις υπόλοιπες εικονικές περιηγήσεις του, όπως τη διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη της εποχής του Περικλή, την περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία, τη διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών και την περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο.

Το μνημόνιο από την πλευρά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπέγραψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Συγκινούμαι ιδιαίτερα ως Κωνσταντινουπολίτης, καθώς η ομογένειά μας, όλες οι κοινότητες μας, οι χριστιανοί συμπολίτες μας, αλλά και όλοι οι Αμερικανοί ανεξαιρέτως, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν εικονικά στο διαχρονικό κέντρο του Χριστιανισμού, την Αγία Σοφία, και να θαυμάσουν το μοναδικό αυτό επίτευγμα που από κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μετατράπηκε πρόσφατα και πάλι σε τζαμί.

Μου δίδεται για ακόμη μία φορά η ευκαιρία να καλέσω την τουρκική κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την τόσο λυπηρή απόφασή της που πληγώνει βαθύτατα το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των ορθοδόξων και όλων των χριστιανών, αλλά και ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Από την πλευρά του Ιδρύματος, η αντιπρόεδρος κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, δήλωσε: «Είναι τεράστια τιμή και χαρά για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού η υπογραφή αυτού του Μνημονίου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την οποία ποιμαίνει ο ιδιαίτερα άξιος φυσικός, πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης της Ομογένειας μας Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος. Μαζί του φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα και να μεταφέρουμε σε όλες τις ελληνοαμερικανικές κοινότητες μας και σε όλους τους Αμερικανούς τον πλούτο της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το πρώτο βήμα θα το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν με το «ταξίδι» του μοναδικού έργου μας εικονικής πραγματικότητας για το κόσμημα της ορθόδοξης πίστης μας, τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Θέλουμε να δώσουμε σε όλους τους Ομογενείς μας την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στην Αγία Σοφία, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη για την οικουμενική διάσταση αυτού του σημαντικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Μαριλένα Αναστασοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα