back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία παραδέχεται ότι δεν χωράνε οι υποστηρικτές του Ναβάλνι στα κρατητήρια

Διαβάστε επίσης

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την σύλληψη και την δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, από αυτόν που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα υπάρχοντα κρατητήρια, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των απαιτούμενων διατυπώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίαζε τις άσχημες συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων στις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπου σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης και πολυάριθμες μαρτυρίες των ίδιων των συλληφθέντων, περιμένουν ώρες μέσα στις κλούβες, στα κρατητήρια δεν υπάρχει χώρος ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τους δικούς τους και ακόμη και με το νερό.

«Συνελήφθησαν περισσότεροι απ’ όσους χωρούν τα κρατητήρια και περισσότεροι ώστε να μπορούν να διεκπεραιωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες διατυπώσεων, σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκαν, δυστυχώς τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος ου Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ . Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αναμφισβήτητα τα αρμόδια όργανα λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευθετήσουν την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «η κατάσταση αυτή δεν προκλήθηκε από τα όργανα επιβολής του νόμου… αλλά από την συμμετοχή σε δράσεις που δεν είχαν την έγκριση των αρχών». «Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να μιλάμε για τις συνέπειες. Πρωτίστως πρέπει να μιλάμε για άτομα που πήραν μέρος σε μη νόμιμες εκδηλώσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σάλος με τις συνθήκες κράτησης

Ερωτηθείς αν έχουν δείξει στον Ρώσο πρόεδρο βίντεο από τους χώρους κράτησης των συλληφθέντων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε αρνητικά λέγοντας «Ο ίδιος (Πούτιν) δεν μπορεί να δει όλα τα βίντεο».

Ερωτηθείς αν η διεύθυνση της προεδρίας ελέγχει τα όσα μεταδίδονται για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από την αστυνομία, ο Πεσκόφ είπε : «Όχι η διεύθυνση της προεδρίας δεν μπορεί να ασχολείται με το να ερευνά τέτοια μεμονωμένα περιστατικά». «Αλλά όλοι μας γνωρίζουμε την αρκετά άμεση αντίδραση και του υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Φρουράς, που ανακοίνωσαν ότι κάθε συγκεκριμένο περιστατικό θα ελεγχθεί υπηρεσιακά και θα υπάρξουν τα κατάλληλα συμπεράσματα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της αστυνομίας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων συμπαράστασης στον Αλεξέι Ναβάλνι, είπε ότι πρόκειται για μέτρα «που λαμβάνονται από την αστυνομία σε σχέση με όσους συμμετέχουν σε παράνομες διαδηλώσεις».

«Κάποιοι με την θέλησή τους, κάποιοι θύματα υποκινητών συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων από την αστυνομία και την Εθνική Φρουρά. Δεν υπάρχουν διώξεις. Ξεχνάτε ότι υπήρξαν άμεσες και πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι περιπτώσεις Κιτάγιεβα και Σμιρνόφ 

Ο Πεσκόφ ερωτηθείς για το περιστατικό της εθελόντριας Αλιόνα Κιτάγιεβα από το επιτελείο της δικηγόρου Λιουμπόφ Σόμπολ (έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό έως τις 23 Μαρτίου), την οποία όταν την συνέλαβαν την απείλησαν ότι θα της φορέσουν κουκούλα στο κεφάλι και θα την χτυπήσουν με Taser (όπλο ακινητοποίησης μέσω ηλεκτρικού σοκ) αν δεν ξεκλείδωνε το κινητό της τηλέφωνο, είπε ότι «αν πράγματι αυτό συνέβη» «θα πρέπει η ίδια να πάει στον εισαγγελέα και να κάνει μήνυση. Πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος για να υπερασπισθεί τα δικαιώματά της ως πολίτης».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει την σύλληψη του δημοσιογράφου Σεργκέι Σμιρνόφ που καταδικάστηκε σε 25 ημερών φυλάκιση για ένα retweet που αφορούσε τον ίδιο του τον εαυτό, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα