Το να προσφέρει απλόχερα ένας άνθρωπος την αγάπη του, να νοιάζεται και να είναι και καλός γονιός δίνοντας προτεραιότητα στο συμφέρον του παιδιού του, δεν συναρτάται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, με την ταυτότητα φύλου των γονέων», δήλωσε ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, δικηγόρος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.
Αφορμή για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στάθηκαν οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας ότι «οι επιστημονικές μελέτες κατατείνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα, με μικρότερες ή καθόλου παρεκκλίσεις και που προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ευκολία στην σύγχρονη κοινωνία».
Σχολιάζοντας τις εν λόγω δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά στη συνεπιμέλεια ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για «παρέκκλιση» του Υπουργού, υπογραμμίζοντας ότι καμία μελέτη δεν πιστοποιεί τα λεγόμενα του Υπουργού Δικαιοσύνης.
«Με εξοργίζει και με προσβάλει ως πολίτη η δήλωσή του. Οι επιστημονικές μελέτες, που επικαλείται ο Υπουργός δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται. Δεν έχει αποδειχτεί, δηλαδή, ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν είτε σε μονογονεϊκές οικογένειες, τις οποίες και αυτές πρόσβαλε εμμέσως, είτε σε ζευγάρια του ιδίου φύλου αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και κινδυνεύουν να παρουσιάσουν δυσκολίες στην ταυτότητα φύλου τους ή να γίνουν και τα ίδια ομοφυλόφιλοι.
Αντιστρόφως, γνωρίζουμε όλοι περιπτώσεις στο κοινωνικό και οικογενειακό μας περιβάλλον όπου πατροπαράδοτα ζευγάρια έχουν προβληματική σχέση μεταξύ τους και η οποία αντανακλά αρνητικά στα παιδιά».
Μίλησε δε, για στερεότυπα τα οποία έρχεται η ίδια η ζωή και τα ξεπερνάει και επομένως θα πρέπει να καταπολεμούνται: «Όποιος έχει ζήσει τέτοιες περιπτώσεις οικογενειών, βλέπει ότι πέρα από όλες τις προκαταλήψεις που υπάρχουν, όλα είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα της αγάπης των γονέων προς τα παιδιά τους και των συντρόφων μεταξύ τους. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτού του είδους τα ζητήματα δεν μπορεί να ρυθμίζονται σε επίπεδο νόμου με απόψεις καφενείου».
Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να εξετάσουμε σοβαρά και στην Ελλάδα τι λένε παγκοσμίως οι διεθνείς οργανισμοί και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες αναφορικά με την ανάπτυξη και την ανατροφή των παιδιών μέσα στην οικογένεια, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσιάρας αναπαρήγαγε μια άποψη την οποία ενστερνίζεται και ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, χωρίς όμως να έχει ασχοληθεί πιο ειδικά με το ζήτημα.
«Δεν μπορείς να απευθύνεσαι στον κόσμο με τόσο ανεπεξέργαστο τρόπο και να προχωράς σε τέτοιου είδους απλουστευτικές προσεγγίσεις», παρατήρησε.
Αθήνα 984