18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει χρόνο στην οικονομία και την εκπαίδευση – Προκρίνονται τα τοπικά lockdown – Αύριο οι αποφάσεις

Διαβάστε επίσης

Με ψυχραιμία και επιμονή στην έρευνα των ποιοτικών και όχι μόνο των αριθμητικών δεδομένων, επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειρισθεί σταδιακά και με βάση τα επιδημιολογικές εξελίξεις το τρίτο κύμα  διασποράς του κορονοϊού και ταυτόχρονα να κρατήσει ζωντανή, όσο περισσότερο μπορεί, την οικονομία και την εκπαίδευση. Το στοιχείο που θα κρίνει το επόμενο βήμα προς την αυστηροποίηση θα είναι η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, γεγονός που προς το παρόν δεν διαπιστώνεται.

Όπως επεσήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς:  “Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απολύτως επιφυλακής, δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων ... Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και δη στη Θεσσαλονίκη”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εξήγησε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση  για το ενδεχόμενο νέων μέτρων και το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου. “Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση αυτή θα αποφασίσει η κυβέρνηση”  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι  “το στοιχείο που θα κρίνει αν παρθούν νέα μέτρα είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε”, ενώ επανέλαβε ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και τα δεδομένα αλλάζουν- όπως είπε – όχι από μέρα σε μέρα, αλλά και από ώρα σε ώρα”. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις αλλαγές και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα δεδομένα.

Στα κακά νέα των τελευταίων ωρών συγκαταλέγονται, η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, η δεύτερη συνεχής ημέρα τετραψήφιου αριθμού επιβεβαιωμένων μολύνσεων και η καταγραφή αύξησης του ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη έως και 50% .

Αν και αρμόδιοι ανησυχούν ότι η άνοδος των κρουσμάτων θα καταγραφεί σύντομα και στην αύξηση των διασωληνώσεων και της νοσηλείας, το καλό νέο είναι ότι δεν παρατηρείται για την ώρα ισχυρή πίεση στο ΕΣΥ, όπως είχε συμβεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτό το τελευταίο στοιχείο συνηγορεί υπέρ της προσπάθειας  να δοθεί ακόμη χρόνος στην οικονομία και τα σχολεία, πριν ληφθούν μέτρα όπως, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 , το κλείσιμο της Γυμνασίων και των Λυκείων, η περαιτέρω αυστηροποίηση της λειτουργίας της αγοράς και τέλος ενα καθολικό lockdown.

Όλα θα κριθούν αύριο Παρασκευή όταν η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας θα έχει στην διάθεση της και τα στοιχεία του σημερινούδεύτερου κατά σειρά κρίσιμου 24ωρου, ώστε  να  ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.  Είναι σαφές από τις δηλώσεις  λοιμοξιολόγων ότι ασκούνται πιέσεις και για το κλείσιμο των σχολείων και για χρονική επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ακόμη και για ένα καθολικό lockdown το οποίο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως θα τεθεί μόνο όταν «τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,  υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα ειδικά στην Αθήνα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή το επόμενο 48ωρο, ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα, αλλά και για το Λασίθι. Στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό και 123% στη Δυτική Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών ατόμων είναι άνω των 40 ετών. Για τις νοσηλείες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών. Επίσης, εξήγησε ότι είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού η οποία είναι συνδυασμός μεταλλάξεων, συμπληρώνοντας ότι αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο επόμενο διάστημα και μέχρι την άνοιξη.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη τα δύο τελευταία 24ωρα ανάγκασε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να καλέσει έκτακτη σύσκεψη για σήμερα, Πέμπτη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και φορείς της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για να μην έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με το πρόβλημα που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην Πάτρα αυξάνονται τα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό και αυτή τη φορά καταγράφηκαν 8 θετικά σε νοσηλευτές στο Νοσοκομείο του Ρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος ενός εκ των οκτώ είναι νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Άγ. Ανδρέας της Πάτρας, όπου έχει 32 υγειονομικούς θετικούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιώργος Μπουλμπασάκος ζητά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.151 νέα  επιβεβαιωμένα κρούσματα  με τα 606 από αυτά να είναι στην Αττική, 83 στη Θεσσαλονίκη, 82 στην Αχαΐα και 71 στην Εύβοια. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 159.866 κρούσματα. Ταυτόχρονα άρχισαν να αυξάνονται και οι ασθενείς στις ΜΕΘ και χθες είχαμε 246 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ενώ οι απώλειες δεν σταματούν καθημερινά και στη «μαύρη» λίστα των νεκρών προστέθηκαν ακόμα 27 συνάνθρωποί μας, ανεβάζοντας στους 5.878 τους συνολικούς θανάτους στη χώρα.

Ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή  είναι η χρονική επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας με αρκετούς εμπειρογνώμονες να θέτουν στο τραπέζι η απαγόρευση να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα. Πρόκειται για  μέτρο που ήδη ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές,  κρίνεται όμως πολύ προβληματικό για την Αττική λόγω του όγκου του πληθυσμού και της συμφόρησης που μπορεί να προκληθεί τις ώρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει αυτό το μέτρο.

Αλλαγές αναμένονται στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, καθώς υπάρχει ανησυχία για επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα. Η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην αναστολή της μεθόδου του click inside, δηλαδή των ραντεβού για ψώνια σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλίων, πρόταση που -σύμφωνα με πληροφορίες-αναμένεται να συζητηθεί στις κρίσιμες συνεδριάσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων σήμερα και αύριο.

 Οι ίδιες πηγές αναφέρουν δεν θα τεθεί το ενδεχόμενο αναστολής του click away καθώς και της λειτουργίας κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Στο τραπέζι όμως μπαίνει και η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μέσα στις οποίες ενδέχεται να είναι και η Αττική.

Το δεύτερο μέτρο που θα τεθεί προς συζήτηση είναι η επιβολή πιο αυστηρών τοπικών lockdown. Υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως η Αχαΐα και έτσι στο τραπέζι μπαίνει η αυστηροποίηση των μέτρων σε αυτές ώστε να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown.

Το τρίτο ζήτημα το οποίο απασχολεί τους εμπειρογνώμονες  είναι τα σχολεία. Οι φωνές υπέρ της αναστολής  της λειτουργίας  όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης είναι αρκετές όμωςεξίσου αρκετοί είναι κι εκείνοι που επιμένουν να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά τουλάχιστον  τον  Φεβρουάριο, καθώς  δεν αποτελούν εστία μετάδοσης σε βαθμό που να δικαιολογείται ένα νέο κλείσιμο . Πηγές στην κυβέρνηση πάντων δηλώνουν πως δεν εξετάζεται προς το παρόν το κλείσιμο των σχολείων. 

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα