back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο ΣτΕ σήμερα οι προσφυγές της Εκκλησίας κατά των μέτρων προστασίας στις θρησκευτικές τελετές

Διαβάστε επίσης

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ εξετάζονται σήμερα οι πέντε αιτήσεις ακυρώσεων των έκτακτων περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, που αφορούν στις θρησκευτικές τελετές. Πρόκειται για προσφυγές που έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ  που θα συνέλθει με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την Σύμβουλο Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη θα ακούσει την νομική επιχειρηματολογία των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους προσφεύγοντες . Όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διασποράς της πανδημίας, περιοριστικά μέτρα για την προστασία της υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές ΚΥΑ με τις οποίες είχαν προβλεφθεί ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε γάμους και βαπτίσεις, η απαγόρευση της παρουςίας πιστών κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, η τέλεση λειτουργιών και τελετών χωρίς την παρουςία πιστών, ενώ στρέφονται και κατά των αποφάσεων που επιτρέπουν την παρουσία πιστών στους Ιερούς Ναούς ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα.

Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι οι επίμαχες ΚΥΑ εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης. Η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέσει ζήτημα παραγραφής, καθώς η ισχύς των επίμαχων ΚΥΑ έχει λήξει. Ωστόσο, η πλευρά της Εκκλησίας προτίθεται να επιμείνει στην εκδίκαση των υποθέσεων

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα