back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Π. Μάλεση: Οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να διδαχτούν και να συμμετάσχουν στα πάντα αρκεί να υπάρχει ο τρόπος να τα προσεγγίσουν

Διαβάστε επίσης

Τo nevronas.gr (https://nevronas.gr/) είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει όλες εκείνες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη και οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες σε άτομα με και χωρίς αναπηρία.

Όπως τόνισε η Ψυχολόγος και Συνιδρύτριά του, κ. Πόπη Μάλεση, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Σοφία Μπερετάνου, στόχος είναι η ανάδειξη της δυναμικής των ανθρώπων με αναπηρία και οι δυνατότητες που έχουν για εξέλιξη ώστε να συμπεριληφθούν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Και όλα αυτά, πάντοτε σε επαφή με τους συλλόγους των ατόμων με αναπηρία ή των ευπαθών ομάδων αλλά και με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς ή επαγγελματίες της υγείας με τους οποίους προσπαθούν από κοινού να συμβάλουν στη δημιουργία εκείνου του χώρου που είναι απαραίτητος προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθούν αλλά και να εξελιχθούν τα «εργαλεία» που θα καταστήσουν ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία.

«Κάθε αναπηρία χρειάζεται εργαλεία προσβασιμότητας για να αυξηθεί η λειτουργικότητά των συγκεκριμένων ανθρώπων και η συμπερίληψή τους στην κοινωνία», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις δράσεις που γίνονται για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, όπως για παράδειγμα, η ενημέρωση των γονέων ενός νευροτυπικού παιδιού για το πως θα πρέπει να του εξηγήσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, στο διάστημα 6-11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, το «1ο Συμπεριληπτικό Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Διάδρασης» για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο οποίο ο κόσμος θα μπορέσει να ανακαλύψει μέσα από τη μουσική, το χορό , το θέατρο, τα εικαστικά, τη φωτογραφία, την επιστήμη και την τεχνολογία, τις δυνατότητες που έχουν οι άνθρωποι με αναπηρία.

«Οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να διδαχτούν και να συμμετάσχουν στα πάντα αρκεί να υπάρχει ο τρόπος να τα προσεγγίσουν. Η συμπερίληψη θα έρθει από μόνη της».

Επικεντρώνοντας στον αυτισμό, η κ. Μάλεση, εξήγησε ότι δεν χαρακτηρίζεται ως αναπηρία αλλά είναι ένας διαφορετικός τρόπος λειτουργικότητας ως προς το πως λαμβάνει και πως επεξεργάζεται τα ερεθίσματα ο εγκέφαλος και πως καταλήγει σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

«Ο αυτισμός είναι μια νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή που δεν έχει μια συγκεκριμένη μορφή και συμπτωματολογία, διαφέρει από άτομο σε άτομο και πρέπει να διαγνωστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μπορεί να μην θεραπεύεται αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση η εξέλιξη του παιδιού θα είναι πολύ καλή, και μπορεί να φτάσει στο σημείο ακόμη και να εργαστεί και να αμείβεται για την εργασία του».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα