back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Καμπέρα ζητεί την άμεση απελευθέρωση Αυστραλού οικονομολόγου που συνελήφθη στη Μιανμάρ

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές της Μιανμάρ οφείλουν να αφήσουν αμέσως ελεύθερο τον Σον Τέρνελ, έναν Αυστραλό οικονομολόγο και σύμβουλο της ανατραπείσας με πραξικόπημα ηγέτιδος της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, μετά την σύλληψή του το σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν.

Ο Τέρνελ δήλωσε το Σάββατο ότι συνελήφθη. Είναι ο πρώτος ξένος για τον οποίο γίνεται γνωστό ότι συνελήφθη στη Μιανμάρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της Σου Κι.

Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας σχετικά με την κράτηση του Αυστραλού υπηκόου και οι αυστραλιανές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τον Τέρνελ, σύμφωνα με την Πέιν.

“Ζητήσαμε την άμεση απελευθέρωση του Αυστραλού πολίτη, καθηγητή Τέρνελ, ο οποίος κρατείται στη Μιανμάρ. Η πρεσβεία μας προσφέρει στον καθηγητή Τέρνελ ευρεία υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του”, δήλωσε η Πέιν σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

Ο Τέρνελ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακουάιρι στο Σίδνεϊ και ήταν σύμβουλος οικονομικής πολιτικής της Σου Κι για αρκετά χρόνια.

Η Πέιν δεν διευκρίνισε το μέρος στο οποίο κρατείται ο Τέρνελ. Ωστόσο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ένας Αυστραλός, τον οποίο δεν είχε κατονομάσει, κρατείται σε αστυνομικό τμήμα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σήμερα αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα μετείχαν σε κινητοποιήσεις για τρίτη ημέρα κατά της απομάκρυνσης της κυβέρνησης της Σου Κι με πραξικόπημα πριν από μια εβδομάδα.

Ο Τέρνελ δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ότι αναμένει να του απαγγελθούν κατηγορίες μετά την κράτησή του.

“Υποθέτω ότι σύντομα θα το ακούσετε, αλλά είμαι υπό κράτηση”, δήλωσε ο Τέρνελ. “Θα μου απαγγείλουν κατηγορίες για κάτι, αλλά δεν ξέρω τι. Είμαι καλά και δυνατός και δεν είμαι ένοχος για τίποτα”, πρόσθεσε.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα