back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλλαγές σε επίδομα ανεργίας και κατάρτιση – Οι πέντε άξονες

Διαβάστε επίσης

Αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας και ενίσχυση της ιδιωτικής επαγγελματικής κατάρτισης, προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση.

Τον πιλότο θα αποτελέσουν οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, ενώ τα συνδικάτα δεν κρύβουν την επιφυλακτικότητα τους απέναντι στην πολιτική που δρομολογεί η κυβέρνηση για το θέμα.

Στην επισήμανση ότι «θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας και γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ», προέβη ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM».

Oι βασικοί άξονες επί των οποίων οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες καλούνται να καθορίσουν το νέο σχεδιασμό περιλαμβάνονται στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία προβλέπει:

Μείωση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά το ήμισυ. Δηλαδή, στους έξι μήνες

Καταβολή του επιδόματος για άλλους έξι μήνες, εφόσον ο δικαιούχος αποδεδειγμένα αναζητά εργασία

Ενίσχυση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην επαγγελματική κατάρτιση και σύνδεση της με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

Απασχόληση του ανέργου με την μορφή πρακτικής άσκησης, χωρίς υποχρέωση της επιχείρησης που θα την αναλάβει, να προσλάβει στην συνέχεια τον άνεργο.

Αμοιβές τόσο για τα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ μετά την επιβεβαιωμένη ολοκλήρωση και πιστοποίηση, με περαιτέρω αποζημίωση για την τοποθέτηση σε θέση πρακτικής άσκησης και την ολοκλήρωση της. Επίσης, αποζημίωση για την εύρεση θέσης εργασίας, και τέλος bonus σε περίπτωση διατήρησης της θέσης εργασίας για 6 μήνες.

Συνδικαλιστικά στελέχη, εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους, τονίζοντας ότι οι άνεργοι χρειάζονται βιώσιμες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή αμοιβή και όχι προγράμματα κατάρτισης και πρακτική άσκηση, με χρηματοδότηση προς τους παρόχους.

Επισημαίνουν δε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, άγγιξαν το 1.200.000. Έτσι, το 2020, «έκλεισε» με αύξηση ανέργων κατά περίπου 53.000 άτομα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης, ως «ασπίδα» στην αύξηση της ανεργίας.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, είναι κατά 450.000 περισσότεροι. Άρα, ο Οργανισμός «φωτογραφίζει» πραγματικό ποσοστό ανεργίας στα επίπεδα του 25%

Παράλληλα, συρρικνώνονται οι πόροι για την προστασία των ανέργων. Η κάλυψη των ανέργων από το επίδομα ανεργίας κυμαινόταν μεταξύ 11% και 12%. Δηλαδή, περίπου εννιά στους δέκα άνεργους δεν είχαν να προσμένουν στήριξη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα