back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Αδιαφανείς οι διαδικασίες για την ανάπλαση του Στρέφη

Διαβάστε επίσης

Με προσφυγή που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιχειρεί η Ανοιχτή Πόλη να αναστείλει την άμεση εφαρμογή του προγράμματος για την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη.

Όπως τονίστηκε σε σχετική διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποίησε, χθες το βράδυ, ο συνδυασμός του Νάσου Ηλιόπουλου, η διαδικασία που ακολουθείται από τον Δήμο Αθηναίων είναι αδιαφανής, η συμφωνία με τον ιδιώτη περιέχει όρους καταχρηστικούς ή ακόμη και άκυρους ενώ δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη δίωρη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής, εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για το εάν τελικά η ανάπλαση θα ωφελήσει τους κατοίκους της περιοχής και της πόλης γενικότερα ή τους επενδυτές.

Τι χρειάζεται ο λόφος του Στρέφη;

“Χρειάζεται φροντίδα εδώ και τώρα. Υπάρχουν εργασίες που έπρεπε να είχαν γίνει χθες και μιλάμε για τον φωτισμό, την περιποίηση του πρασίνου, τις αστικές υποδομές που είναι εγκαταλειμμένες. Χρειάζονται και πιο στρατηγικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, τα υδατοστατικά αλλά οποιαδήποτε μελέτη δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για να μην γίνουν οι παρεμβάσεις που θα έπρεπε ο ΔΑ να κάνει με βάση τα δημοτικά τέλη που εισπράττει” τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. “Εδώ και 1.5 χρόνο ο ΔΑ φαίνεται να έχει αρνηθεί να έχει σχέδιο και τώρα μπαίνουμε στον σχεδιασμό που έχει ένας ιδιώτης”.

Με δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ η ανάπλαση

“Πραγματικά δωρεά; Γιατί βάζω ερωτηματικό; Γιατί με το που ακούμε τη λέξη δωρεά, κάποιος μπορεί να φανταστεί ότι έρχεται ένας ιδιώτης και δίνει χρήματα και κάποιες μελέτες χωρίς κάποια άλλη υποχρέωση. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο” σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. “Υπάρχουν και νομικά ερωτήματα σχετικά με το εάν ο δήμος πρεπει να αποδεχτεί τις μελέτες που θα φέρει ο ιδιώτης ως έχουν, ποιο είναι το δικαίωμα παρέμβασης σε αυτές τις μελέτες, ποιος αποφασίζει τι πρέπει να μελετηθεί, μπαίνουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα εκ μέρους του ιδιώτη ως προς τον Δήμο σε σχέση με τη συμμόρφωση με τις μελέτες, τις οποίες δεν έχουμε δει ακόμη αλλά θα πρέπει να αποδεχτεί ο δήμος. Ζούμε μία αντιστροφή των ρόλων.”.

Για το θέμα της διαβούλευσης

“Ήταν δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι θα φέρει πρόταση για μεταφορά αρμοδιοτήτων στις κοινότητες ώστε για τα ζητήματα της διαβούλευσης να είναι η ραχοκοκκαλιά του Δήμου για το επόμενο διάστημα. Αυτό δεν συνέβη ποτέ” υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. “Υποτιμάται η συμμετοχή των πολιτών. Στο θεμα του Στρέφη αυτό που βλέπουμε είναι το πιο παλιό από τα παλιά. Είναι ένας δήμος που 1.5 χρόνο αδυνατεί να κάνει το καθήκον του. Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να λέει ότι ο λόφος του Στρέφη είναι εγκαταλειμμένος χωρίς να συνοδεύεται από μία φράση αυτοκριτικής. Ποιο θα ήταν το πραγματικά “καινούργιο”; Μία δομημένη ανοιχτή διαβούλευση με τους κατοίκους για το ποιες είναι οι προτεραιότητες για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Διότι όντως πρέπει να αλλάξουν πράγματα στον λόφο του Στρέφη”.

Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του λόφου του Στρέφη ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έντονη ανησυχία σε μεγάλη μερίδα της ευρύτερης περιοχής.” Όλη η ιστορία είναι η επίθεση στο ιδεολογική περίγραμμα που λέγεται Εξάρχεια, στον ελευθεριακό τους λόγο, στον κόσμο που μένει στην περιοχή και στη νεολαία που συχνάζει” τόνισε ο Ρήγας Αξελός, δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη και κάτοικος Εξαρχείων εδώ και δεκαετίες. Πρακτικά, ο μεγαλύτερος φόβος που διαφαίνεται είναι η κατακόρυφη αύξηση των αξιών των ακινήτων γεγονός που θα οδηγήσει στον εκτοπισμό πολλών κατοίκων.

“Η ανάπλαση θα γίνει για το επενδυτή ή τον κάτοικο;” Γεωργία Αλεξανδρή, Γεωγράφος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Marie Curie.

“Η Αθήνα βρίσκεται στη 14η θέση στην αξιολόγηση στην αγορά ακινήτων στη φάση της αποδοτικότητας. Φιγουράρει ανάμεσα στο Παρίσι και τη Βαρκελώνη ως προς τα περιθώρια κέρδους έτσι και επενδύσει κάποιος. Από το 2016 και μετά αρχίζουν να ενδιαφέρονται πολλά funds. Τους ενδιαφέρουν οι υπεραξίες που θα δημιουργηθούν. Η ανάπλαση που θα γίνει για ποιον θα είναι; Για τον επενδυτή ή για τον κάτοικο ή τη μετανάστρια;”

” Η πολεοδομία δεν θα λύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών” Χάρης Χεϊζάνογλου, Αρχιτέκτονας

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι, συχνά, σε όλα αυτά τα αφηγήματα που έρχονται σαν μελέτες, υπάρχει ένα αίτημα απέναντι στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία να λύσουν ζητήματα που δεν είναι αρμοδιότητά τους. Όπως το να λύσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτά τα ζητήματα για να εξυπηρετηθούν άλλα ζητήματα και συμφέροντα.

“Έχει συσπειρωθεί ένα ευρύ δυναμικό της γειτονιάς” Αθηνά Αραμπατζή, Πολεοδόμος, κάτοικος της περιοχής

Έχει φτιαχτεί μία ανοιχτή συνέλευση η οποία μετρά τρεις συναντήσεις κι έχει συσπειρώσει ένα ευρύ δυναμικό της γειτονιάς. Αυτό που έχει διαφανεί είναι η σημασία αυτού του χώρου, ως δημόσιου χώρου, για τη γειτονιά. Αυτό που επίσης βγαίνει πολύ έντονα είναι η ιστορία του λόφου και η σύνδεσή της με το θυμικό της γειτονιάς και των κατοίκων . Γι’ αυτό υπάρχει ένα έντονο αντανακλαστικό υπεράσπισής του από μορφές ανάπλαση που θίγουν το δημόσιο χαρακτήρα και το δημόσιο συμφέρον.

“Η πίεση του touristification”, Πασχάλης Σαμαρίνης, Πολεοδόμος, κάτοικος της περιοχής

Το θέμα είναι τι αλλάζει, μέσα από ποιες διαδικασίες, ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι είναι οι χαμένοι. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας, γι’ αυτό υπάρχει και τόσο αντανακλαστική αντίδραση. Οι κάτοικοι έχουν ζήσει αυτό που λένε touristification που σημαίνει σημαντική πίεση σε αξίες γης, στη δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν στη γειτονιά”.

“Ο δήμος οφείλει να ακούσει τους πολίτες” Χρυσούλα Παπαγεωργίου, κάτοικος της περιοχής

Καμία ιδιωτική εταιρεία δεν θα δώσει τα λεφτά της προκειμένου να φτιάξει και να παρέχει έναν ελεύθερο χώρο στους πολίτες με βάση τις ανάγκες τους. Εάν είναι κάποιος να το κάνει αυτό, αυτός είναι ο Δήμος ο οποίος οφείλει και να ακούσει τους πολίτες. Στο κάτω κάτω πληρώνουμε δημοτικά τέλη. Οι πολίτες πληρώνουμε δημοτικά τέλη. Δεν είναι δυνατόν ο δήμος να ισχυρίζεται ότι δεν έχει λεφτά και να μην αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του. ο γεγονός ότι η ιδιωτική εταιρεία κια ο δήμος αδιαφορούν πλήρως για την ανάπλαση του Στρέφη σε σχέση με τους κατοίκους αφήνει απέξω το κομμάτι του γηπέδου, του πεζόδρομου, το θεατράκι.

Νέες συναντήσεις, στο άμεσο μέλλον, με επίκεντρο την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη προανήγγειλε ο Νάσος Ηλιόπουλος καθώς το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ανοιχτής Πόλης.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα