back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Λαϊκές Αγορές: Οχι στην ανάθεση της διαχείρισης των Αγορών σε ιδιώτες 

Διαβάστε επίσης

Την αντίθεσή της δηλώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών στις αλλαγές, που φέρνει νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Αγορών, χαρακτηρίζοντάς το, «νομοσχέδιο ταφόπλακα» για τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες πωλητές και τους καταναλωτές.

«Σε τηλεφωνική  επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε ότι το Σχέδιο Νόμου, που έχουμε στα χέρια μας, είναι μία πρόταση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, την οποία δεν υιοθετεί  και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί μ’ αυτή την πρόταση», λέει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Παντελής Μόσχος. «Παράλληλα μας υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις μας για εκσυγχρονισμό του καθεστώτος των λαϊκών αγορών και θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση μαζί μας, πριν την οποιαδήποτε δημοσίευση και δημόσια διαβούλευση».

Τα σημεία που διαφωνούν οι επαγγελματίες

  • Ανάθεση της Διαχείρισης των Λαϊκών Αγορών σε Ιδιώτες (ΣΔΙΤ). 
  • Επιτρέπει σε Νομικά Πρόσωπα – Εταιρείες vα αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές.
  • Τις θέσεις που κατέχουμε τόσα χρόνια τις χάνουμε και ορίζεται ο Πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης δηλαδή βγάζει τις θέσεις μας στο σφυρί.
  • Καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια).
  • Εξαιρεί την συμμετοχή των Εκπροσώπων Συνδικαλιστών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών απ’ όλες τις Αποφάσεις και Σχεδιασμούς.

«Αν υιοθετηθούν από το υπουργείο αυτές οι προτάσεις, θα είναι καταστροφή για εμάς αλλά και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου» επισημαίνει ο κ. Μόσχος, «θα επωφεληθούν μόνο κάποιες εταιρείες. Έχουμε στείλει παντού και στον πρωθυπουργό τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις μας και περιμένουμε. Ελπίζουμε πως ο υπουργός θα μας ακούσει και δεν θα μας ξανά αιφνιδιάσει. Η κατάσταση αυτή τη περίοδο είναι πολύ δύσκολη, με τα συνεχή lockdown, μένουν αδιάθετες οι παραγωγές μας, πετιούνται τα προϊόντα στην Κρήτη, τα φρούτα μένουν στα ψυγεία, τα χορταρικά στα χωράφια, οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα».

«Πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε να καλυτερέψουν τα πράγματα, να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και να δούμε αργότερα με ένα καλύτερο μάτι τις αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, πάντα προς όφελος των αγροτών, των πωλητών, των καταναλωτών και του κράτους.  Να σκεφτείτε με το PSI, το ταμείο των λαϊκών αγορών είχε στην άκρη 20 εκατ. ευρώ, τα οποία τα πήρε, τότε, το κράτος.  Δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα, πρόβλημα εκσυγχρονισμού έχουμε. Εμείς προτέινουμε ένα νέο νόμο που διορθώνει το υπάρχον πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο», καταλήγει ο κ. Μόσχος.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα