back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νίκος Θωμαίδης: Ανησυχητική η αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα – Ένα γενικό lockdown θα περιορίσει την έκρηξη κρουσμάτων

Διαβάστε επίσης

Καμπανάκι κινδύνου για κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ή στις αρχές Μαρτίου αν δε ληφθούν άμεσα, περαιτέρω μέτρα, έκρουσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Προειδοποίησε ότι «η συγκέντρωση του ιικού φορτίου έχει όντως αυξηθεί κατά πολύ και δείχνει πως έχει ήδη ξεκινήσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Η εικόνα μοιάζει -δυστυχώς- με εκείνη της 20ής Οκτωβρίου, πριν δηλαδή από την κορύφωση των κρουσμάτων που διαπίστωσε ο ΕΟΔΥ στις 12 Νοεμβρίου.
Υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο που θα εξελιχθεί, ενδεχομένως, σε αύξηση κρουσμάτων στο επόμενο 15νθήμερο, ίσως να φτάσει και στις αρχές Μαρτίου, καθώς υπάρχουν πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού, με αποτέλεσμα την αυξημένη διάδοση στο Λεκανοπέδιο. Ολοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στην ανησυχητική η αύξηση του ιικού φορτίου.»

Παράλληλα ωστόσο τόνισε ότι «σε περίπτωση που αυστηροποιηθούν άμεσα τα μέτρα και πάμε σε lockdown, μέσα σε μια εβδομάδα θα δούμε να περιορίζεται το ιικό φορτίο στα λύματα και μετά την πάροδο μηνός-ενδεχομένως και μετά το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου- να έχουμε και μείωση κρουσμάτων.»

Ο καθηγητής επισήμανε πως η εποχή ευνοεί τη μετάδοση των ιώσεων καθώς «οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την υπερμετάδοση του ιού» και εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του Λεκανοπεδίου, γεγονός που εκτίμησε ότι «σε ένα ποσοστό, θα μεταφραστεί σε εισαγωγές στα νοσοκομεία.»

Και εξήγησε πως «η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα δεν είναι ευθέως ανάλογη με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Επειδή μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το σύνολο του παραγόμενου ιού από ασυμπτωματικούς, συμπτωματικούς, όπως και από άτομα τα οποία δεν μεταδίδουν. Η μέθοδός μας αποτελεί ένα εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης, επειδή έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει νωρίτερα τις τάσεις διάδοσης.»

Ο κ Θωμαίδης χαρακτήρισε σημαντική τη διαδικασία της παρακολούθησης της πανδημίας μέσω της επιδημιολογίας των λυμάτων, με ειδικές μετρήσεις, λέγοντας πως «γίνονται σε καθημερινή βάση και με ίδια μέσα» ενώ σημείωσε πως έχει υπάρξει ενδιαφέρον ακόμα και από πλευράς ΕΕ για εγκαθίδρυση ενός μόνιμου συστήματος. «Στο Πανεπιστήμιο, κάνουμε μετρήσεις καθημερινά, με δική μας χρηματοδότηση. Έχει μεγάλη αξία αυτή η διαδικασία. Η Περιφέρεια Αττικής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μέθοδό μας και προβλέπεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας μέσα από την επιδημιολογία των λυμάτων. Ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος προτίθεται να δημιουργήσει Κέντρα Ελέγχου Λυμάτων και σε άλλες πόλεις της χώρας. Την πρωτοβουλία μας έχει αγκαλιάσει και η Κομισιόν με στόχο την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου συστήματος στην Ευρώπη.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα