back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αφγανιστάν: 26 αιτούντες άσυλο που απελάθηκαν από τη Γερμανία αφίχθησαν στην Καμπούλ

Διαβάστε επίσης

Είκοσι έξι άνδρες έφθασαν στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, μετά την απέλασή τους από τη Γερμανία, όπου οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Προσφύγων και Επαναπατρισμού.

Έφθασαν με πτήση τσάρτερ στις 06:35 (τοπική ώρα· 04:05 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε αξιωματούχος του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας.

Αυτή ήταν η 36η πτήση με την οποία απελάθηκαν αιτούντες άσυλο από τη Γερμανία στο Αφγανιστάν από τον Δεκέμβριο του 2016. Συνολικά, έχουν σταλεί πίσω έκτοτε 989 πρόσωπα οι αιτήσεις των οποίων για να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν.

Οι απελάσεις αυτές προκαλούν έντονες αντεγκλήσεις στη Γερμανία. Επικριτές της πρακτικής επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα παραμένει πολύ επικίνδυνη για να επαναπροωθούνται σε αυτή αιτούντες άσυλο.

Σχεδόν καθημερινά οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν εξαπολύουν επιθέσεις, πολλές από τις οποίες προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δρα επίσης στη χώρα.

Παρά το ότι πέρυσι άρχισαν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και η κατάσταση ως προς την ασφάλεια επιδεινώνεται.

Με τις συνομιλίες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, τα δύο μέρη ετοιμάζονται για άλλον έναν γύρο της ένοπλης σύρραξης.

Το Αφγανιστάν παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Πέραν των τακτικών μαχών σε όλη τη χώρα, στην πρωτεύουσα Καμπούλ το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά βομβιστικές ενέργειες και στοχευμένες δολοφονίες.

Μέσα στις προηγούμενες εννέα ημέρες καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ.

Επιπλέον, η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 18 εκατομμύρια Αφγανοί πιθανόν θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα