back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανακάλυψη με άρωμα Ελλάδας κατά της παχυσαρκίας

Διαβάστε επίσης

Στο μέλλον είναι πιθανόν να υπάρξει ένα φάρμακο, που θα μας κάνει να αποφεύγουμε τα γλυκά αλλά και θα μας προτρέπει σε σωματική άσκηση χάρη στην ανακάλυψη της ομάδας του διακεκριμένου Έλληνα γενετιστή Κωνσταντίνου Στρατάκη.

«Βρήκαμε ένα κέντρο στον εγκέφαλο του ποντικιού, που ελέγχει την θέλξη για άσκηση και την δυνατότητα αποφυγής κάποιων τροφών.  Ήταν μεγάλη έκπληξη για μας ότι αυτές οι δύο συμπεριφορές ελέγχονται από το ίδιο σημείο του εγκεφάλου και από το ίδιο μοριακό σύστημα, δηλαδή δεν ανακαλύψαμε μόνο το σημείο αυτό του εγκεφάλου αλλά και τα μόρια από τα οποία ελέγχονται αυτές οι συμπεριφορές», εξηγεί, στον Αθήνα 9.84, ο καθηγητής Γενετικής και Ενδοκρινολογίας, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ  Κωνσταντίνος Στρατάκης.

«Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, αν κάποιος μπορέσει να σχεδιάσει κάποια φάρμακα με ουσίες, που θα επιδρούν στο συγκεκριμένο αυτό σημείο του εγκεφάλου θα μπορούσε να δημιουργηθεί, τεχνικά, η επιθυμία για άσκηση και παράλληλα η αποφυγή γευστικών πειρασμών» αναφέρει ο κ. Στρατάκης. «Εμείς ελέγξαμε, μέχρι στιγμής  έναν πειρασμό: τα ζαχαρώδη τρόφιμα, δηλαδή, δώσαμε στο ποντίκι νερό με ζάχαρη. Δεν ερευνήσαμε αν το ίδιο σημείο ελέγχει και την επιθυμία για αλμυρά προϊόντα.  Η μεγάλη έκπληξη για μένα ως ερευνητή ήταν ότι και οι 2 συμπεριφορές ελέγχονται από το ίδιο σημείο του εγκεφάλου και το ίδιο μοριακό σύστημα, δεν το φανταζόμουν ποτέ. Εγώ είμαι γενετιστής ενδοκρινολόγος και η ερευνά μου αφορά τον καρκίνο. Δουλεύαμε με αυτό το ποντίκι για να δούμε αν έχει προδιάθεση σε λευχαιμία κλπ, και προέκυψε αυτό το εύρημα. Δεν έχω μεγάλη ιστορία σε θέματα διατροφής και παχυσαρκίας, ωστόσο, το μελετήσαμε και μας βγήκε. Οι δυνατότητες αυτής της έρευνας, είναι μεγάλες και έχει κινήσει το ενδιαφέρον σε Αμερική και αλλού. Θα την συνεχίσουμε με την ελπίδα να βρεθεί θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές.στον άνθρωπο». 

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Δρ. Στρατάκη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JCI Insight.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα