back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αθ. Λινού: Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 6 τα σαββατοκύριακα όσο ανοίγει ο καιρός δεν εξυπηρετεί σε κάτι

Διαβάστε επίσης

Στην εκτίμηση ότι το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα θα έχει κάποια θετικά αποτελέσματα, προχώρησε η Επιδημιολόγος κ. Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το αν θα αποδώσει ικανοποιητικά σε επίπεδο αξιοσημείωτης μείωσης των κρουσμάτων, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να το γνωρίζουμε.

Αυτό, όπως είπε, συναρτάται από το «πόσο έντονη είναι η μεταδοτικότητα του κορονοϊού και από το αν θα τηρηθούν τα μέτρα».

Κληθείσα να σχολιάσει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα τα σαββατοκύριακα και κατά πόσο αυτό είναι βοηθητικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας τόνισε ότι ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας είναι και η αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου.

«Όσο ανοίγει ο καιρός και έχουμε τη δυνατότητα και μετά τις 6 το απόγευμα να βρισκόμαστε σε ένα πάρκο ή να κάνουμε έναν περίπατο, θεωρώ ότι δεν εξυπηρετεί σε κάτι αυτό το μέτρο. Το να κλειστούμε μέσα είναι πιο επικίνδυνο από το να είμαστε σε κλειστούς χώρους, χωρίς αερισμό αλλά και σε χώρους όπου μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό ο ένας στον άλλον, ακόμα κι αν είμαστε στο ίδιο μας το σπίτι ή στο διπλανό διαμέρισμα».

Και πρόσθεσε: «Καλύτερα να συναντηθούμε με κάποιον σε ένα πάρκο ή σε μια πλατεία, τηρώντας βέβαια τις απαραίτητες αποστάσεις, παρά ο ένας μέσα στο σπίτι του άλλου. Άλλωστε, το να βγούμε έξω βοηθάει και στην ψυχολογία μας αλλά και στη δυνατότητα να αεριστεί το σπίτι. Το να έχουμε ανοιχτά πόρτες και παράθυρα θα είναι πολύ χρήσιμο».

Υπενθύμισε πόσο σημαντικές είναι βασικές κινήσεις προστασίας όπως, η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η απολύμανση επιφανειών αλλά και η πραγματοποίηση πολλών τεστ.

Υπογράμμισε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

«’Οταν λέω να περάσουμε χρόνο στο ύπαιθρο, δεν εννοώ να πάρουμε το μετρό ή το λεωφορείο για να πάμε στην παραλία», σημείωσε.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία της για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς, όπως εξήγησε, κάποιες εξ αυτών μπορεί να έχουν διπλάσιο δείκτη μεταδοτικότητας, επομένως θα πρέπει να διπλασιάσουμε κι εμείς τα μέτρα προκειμένου να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο προστασίας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα