back to top
23.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

23.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η επιστροφή του “σούπερ” Μάριο – Ο 73χρονος Ντράγκι αναλαμβάνει σήμερα πρωθυπουργός της Ιταλίας

Διαβάστε επίσης

Έχοντας εξασφαλίσει ευρεία και ετερόκλητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο 73χρονος  Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αναλάβει επισήμως σήμερα τα καθήκοντα του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας . 

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να μεταβεί στο Κυρηνάλιο σε λίγη ώρα προκειμένου να γνωστοποιήσει  στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλαοτι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ασκήσει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και να σχηματίσει κυβέρνηση ο καταλογος της οποίας αναμένεται έως το βράδυ.  Το τελευταίο εμπόδιο στην ανάληψη της πρωθυπουργίας ήρθη με τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Κινήματος 5 Αστέρων. Τα μέλη του κόμματος ψήφισαν σε ποσοστό 59% υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, μετά την ένθερμη παρότρυνση της ηγεσίας.

Επιδιώκοντας μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Ντράγκι δεν αρκέσθηκε στις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος, της Φόρτσα Ιτάλια και της Λέγκας, αλλά επεδίωξε την ενσωμάτωση του Κινήματος 5 Αστέρων, που παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ματαρέλα επέλεξε στις 3 Φεβρουαρίου τον Μάριο  Ντραγκι προκειμένου να διαδεχθεί τον Τζουζέπε Κόντε μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Τελική ευθεία για τον Ντράγκι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του σημερινού φύλλου της Corriere della Sera, ενώ η Il Messaggero αναγγέλλει τη «Γέννηση της Κυβέρνησης Ντράγκι».

Ο Μάριο Ντράγκι, ή Σούπερ Μάριο για τον ρόλο του στην διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενδέχεται να ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του και να ορκισθεί μέχρι την Κυριακή, για να επιστρέψει στις αρχές της εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Από τη ώρα που ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσέφυγε σε αυτόν  ο Μάριο Ντράγκι πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, που του επέτρεψαν να συγκροτήσει μία ετερόκλητη πλειοψηφία που ξεκινά από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και φθάνει μέχρι τα 5 Αστέρια την εθνικιστική λαϊκιστική Λέγκα του ΜατέοΣαλβίνι περνώντας από το δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι δυσκολίες τώρα ξεκινούν για τον 73χρονο εντολοδόχο πρωθυπουργό, που επαινείται για την διακριτικότητα, την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά του.

Η Ιταλία πλησιάζει το όριο των 100.000 νεκρών της Covid και παράλληλα κατέγραψε πτώση του ΑΕΠ από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη, με μία βουτιά της τάξεως του 8,9%. Η τρίτη οικονομία της ζώνης του ευρώ εξαρτάται από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, η εκταμίευση των οποίων εξαρτάται με την σειρά της από την παρουσίαση στις Βρυξέλλες λεπτομερούς προγράμματος δαπανών.

«Η Covid επιδείνωσε την κρίση και η Ιταλία συνεχίζει να είναι ο ασθενής της Ευρώπης», δηλώνει ο Φάμπιο Παμόλι, καθηγητής Οικονομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Επί σειρά ετών, η Ιταλία έχει συγκεντρώσει ένα κολοσσιαίο χρέος ύψους 2.600 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μεταφράζεται σε 158% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο τέλος του 2020.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει πλήγει από την επιβράδυνση της τροφοδοσίας σε εμβόλια. Μόνο 1,2 εκατομμύριο από τα 60 εκατομμύρια των Ιταλών έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα.

Αλλα ανοικτά εδώ και δεκαετίες θέματα που περιμένουν τον Μάριο Ντράγκι στο Παλάτσο Κίτζι στο κέντρο της Ρώμης: η αντιμετώπιση της βραδύτητας στην λειτουργία της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση και η έναρξη της οικολογικής μετάβασης, τον συντονισμό της οποίας θα αναλάβει ειδικό για τον σκοπό υπουργείο, σε μία πρεμιέρα για την Ιταλία.

Ακόμη και αν προς το παρόν προστατεύεται από την «αύρα του σωτήρα της χώρας», ο ιησουιτικής εκπαίδευσης Σούπερ Μάριο θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη ικανότητα για να διατηρήσει τα ηνία της χώρας μακροπρόθεσμα, αντιμέτωπος με πολιτικά κόμματα με απρόβλεπτη συμπεριφορά στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, το 2023.

«Στην πολιτική, όπως και στην φύση, υπάρχουν κύκλοι: μήνας του μέλιτος, αποκορύφωση, φθίνουσα πορεία. Ακόμη και ο Ντράγκι δεν μπορεί να αψηφήσει αυτόν τον νόμο», προειδοποιεί η ιστοσελίδα πολιτικής ανάλυσης Policy Sonar. «Τώρα είναι η φάση του μήνα του μέλιτος και κανείς δεν θα τολμήσει να του εναντιωθεί τους προσεχείς μήνες».

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα