back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση νοσεί

Διαβάστε επίσης

Με κοινή επιστολή οι περιβαλλοντικές οργανώσεις  Greenpeace, WWF Ελλάς και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ζητούν από την κυβέρνηση να προστατευτεί η ανακύκλωση, με διαφάνεια, και να σταματήσουν ουσιαστικά να επιβραβεύονται και να χρηματοδοτούνται συστήματα που εδώ και χρόνια αποτυγχάνουν να φέρουν τα απαραίτητα αποτελέσματα στην ανακύκλωση.

Παράλληλα οι οργανώσεις απειλούν με αποχώρηση από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)  και ενέργειες σε διεθνές επίπεδο καθώς, όπως λένε, δεν  μπορούν πλέον να ανέχονται  την περαιτέρω απαξίωση του ΕΟΑΝ και της ανακύκλωσης.

Οι τρεις οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΑΝ θα έπρεπε να έχει παύσει τη λειτουργία  της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», τα λεγόμενα «σπιτάκια ανακύκλωσης», καθώς το σύστημα λαμβάνει πολύ περισσότερες εισφορές σε σχέση με τις επιδόσεις του (ενδεικτικά το 2018, το εν λόγω σύστημα, εκτιμάται ότι ανακύκλωσε λιγότερο από το 2% των αποβλήτων συσκευασίας, που συλλέγονται από νοικοκυριά, ενώ την ίδια στιγμή εισέπραξε σχεδόν το 16% των εισφορών των υπόχρεων παραγωγών στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού για τα απόβλητα συσκευασίας). 

Κατά την άποψη των περιβαλλοντικών οργανώσεων μέρος του προβλήματος αποτελεί η αδράνεια και φοβικότητα με την
οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης αντιμετώπισαν τις προβληματικές επιδόσεις του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Το προβληματικό ιστορικό της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Στην επιστολή παρατίθεται το (μακρύ) προβληματικό ιστορικό της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, επισημαίνοντας ότι από το 2014 έως το 2018 ο ένας υπουργός Περιβάλλοντος μετέφερε στον επόμενο τη λήψη μιας απόφασης για την τύχη του συστήματος.

«Το σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» έχει καταθέσει από το 2018 στον ΕΟΑΝ, επιχειρησιακό σχέδιο για διάστημα εξαετίας. Το Νοέμβριο του 2020, η αρμόδια διεύθυνση εναλλακτικής διαχείρισης του ΕΟΑΝ εξέδωσε εμπεριστατωμένη και αναλυτική εισήγηση με την οποία αξιολογεί τις υφιστάμενες επιδόσεις του συστήματος και τη δυναμική και αξιοπιστία των ενεργειών που προτείνει για τα επόμενα έξι έτη. Στην εισήγηση διαπιστώνεται ,μεταξύ άλλων, πως δεν πληροί τους όρους της από 2008 έγκρισής του με υπουργική απόφαση. Διαπιστώνεται ότι δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε ελέγχους που ο ΕΟΑΝ επιχείρησε να πραγματοποιήσει. Διαπιστώνεται πως το σύστημα λειτουργεί με μη βιώσιμους οικονομικούς δείκτες. Διαπιστώνεται τέλος πως υπάρχουν σοβαρά σφάλματα στον σχεδιασμό και στις παραδοχές του νέου εξαετούς σχεδίου. Βάσει όλων αυτών, η διεύθυνση εναλλακτικής διαχείρισης υποστηρίζει στην εισήγησή της πως αδυνατεί να συνηγορήσει στην έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου για άλλα 6 έτη.

Παρόλα αυτά, μία σειρά από ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας και προσωπικά του προέδρου του ΕΟΑΝ, τη σκοπιμότητα της οποίας αδυνατούμε να κατανοήσουμε, αφήνουν ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο έγκρισης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου
του συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», επισημαίνουν στην επιστολή τους οι 3 οργανώσεις

Οι οργανώσεις ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πριν τη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΑΝ για την προσεχή Δευτέρα 15.02.2021 με θέμα συζήτησης την ανανέωση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα