back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ για την επίθεση στην Αρμπίλ

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε χθες Δευτέρα την «αγανάκτηση» της Ουάσινγκτον για την επίθεση με ρουκέτες σε βάση στην Αρμπίλ, στην επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, στην οποία σκοτώθηκε ιδιώτης συμβασιούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι, ανάμεσά τους συνάδελφοί του, ένας αμερικανός στρατιώτης και ιρακινοί άμαχοι.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, ο κ. Μπλίνκεν επικοινώνησε «με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της περιφέρειας του Κουρδιστάν, Μάσρουρ Μπαρζανί», προκειμένου «να συζητήσουν για το συμβάν» και να προσφέρει «την υποστήριξή μας σε όλες τις προσπάθειες να διενεργηθεί έρευνα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Ομοβροντία ρουκετών έπληξε χθες βράδυ βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του συμβασιούχος του Πενταγώνου, να τραυματιστούν πέντε συνάδελφοί του και ένας αμερικανός στρατιωτικός, ενημέρωσε νωρίτερα ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, η μία εκ των οποίων έπληξε αεροπορική βάση στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, κατά την ίδια πηγή.

Ήταν η πρώτη επίθεση έπειτα από σχεδόν δύο μήνες εναντίον δυτικών στρατιωτικών ή διπλωματικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ. Την ευθύνη ανέλαβε μια ουσιαστικά άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Αουλίγια αλ Νταμ, ή «Οι Φύλακες του Αίματος», στα αραβικά.

Περί τις 21:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας), ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε ισχυρές εκρήξεις στον βορειοδυτικό τομέα της Αρμπίλ. Πηγές προσκείμενες στις ιρακινές και δυτικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν πως τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης. Οι δύο έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές, στην περιφέρεια της πόλης.

Ο Ντελοβάν Τζαλάλ, αξιωματούχος των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της Αρμπίλ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άμαχοι, ο ένας από τους οποίους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο συνταγματάρχης Γουέιν Μαρότο, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την εθνικότητα του συμβασιούχου που έχασε τη ζωή του, διευκρίνισε πάντως ότι δεν ήταν Ιρακινός.

Το υπουργείο Εσωτερικών του ιρακινού Κουρδιστάν επιβεβαίωσε ότι ρουκέτες έπληξαν την Αρμπίλ και διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας διενεργούν «διεξοδική έρευνα» καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεοτέρας.

Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο, ενώ ακούγονταν ελικόπτερα στην περιφέρεια της πόλης.

Μέσα που κάνουν φιλοϊρανική προπαγάνδα ήταν τα πρώτα που μετέδωσαν ότι έγινε η επίθεση.

Ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ χαρακτήρισε μέσω Twitter «τρομοκρατική εγκληματική ενέργεια» την επίθεση, «μια επικίνδυνη κλιμάκωση» που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής. Ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν Μάσρουρ Μπαρζανί καταδίκασε την επίθεση «με τον πιο σθεναρό τρόπο».

Πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τοποθεσία εντός της αυτόνομης περιφέρειας. Αμερικανός αξιωματικός διευκρίνισε ότι επρόκειτο για ρουκέτες 107 χιλιοστών, που εκτοξεύθηκαν από χώρο σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Αρμπίλ.

Από το φθινόπωρο του 2019, δυτικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχοι δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βομβιστικών ενεργειών. Οι περισσότερες έχουν καταγραφεί στη Βαγδάτη.

Παρά την προοδευτική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, οι επιθέσεις συνεχίζονται, προκαλώντας ολοένα περισσότερη οργή στην Ουάσινγκτον.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε τον Οκτώβριο να κλείσει διά παντός την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ και να αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη χώρα εάν δεν σταματούσαν οι επιθέσεις. Κατόπιν, αρκετές φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες δέχθηκαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της ιρακινής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις σχεδόν σταμάτησαν. Όμως η εύθραυστη εκεχειρία παραβιάστηκε αρκετές φορές, ιδίως όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το χθεσινό επεισόδιο καταγράφηκε με φόντο την αυξανόμενη ένταση στο βόρειο Ιράκ, όπου ο στρατός της γειτονικής Τουρκίας διεξάγει σφοδρές μάχες με αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Η Τουρκία εξαπολύει συχνά επιθέσεις σε ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ εναντίον βάσεων μετόπισθεν του PKK, που διεξάγει από το 1984 ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος. Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα