back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που αφορά υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα βοηθηθούν ώστε να αναπτύξουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) προωθώντας με αυτόν τον τρόπο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, για την πορεία των επενδύσεων ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ποιες είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης σε αυτό το κομμάτι καθώς και για την δυστοκία που παρουσιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το ΕΣΠΑ, μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης στον Αθήνα 9.84 και στον Νίκο Καρούτζο.

Ειδικότερα:

Για τα e-shop

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία στοχευμένη δράση για το λιανεμπόριο. Θα δοθεί ποσό 5.000 ευρώ (θα καλυφθεί σε ποσοστό 100% από το ΕΣΠΑ) σε 18.000 δικαιούχους που επιθυμούν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ αν απαιτηθεί, ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί.

«Υπάρχει διαχωρισμός software, hardware και υπηρεσιών, σχετικά με το ποσό που θα δαπανήσει και θα λάβει ο καθένας. Αφορά όσους έχουν επενδύσει σε ηλεκτρονικό κατάστημα και διαθέτουν ήδη φυσικό κατάστημα, όσους έχουν δημιουργήσει αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα από την πρώτη μέρα του lockdown και μετά. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν έναν πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα ΚΑΔ λιανεμπορίου ο οποίος όμως έχει τα περισσότερα έσοδα».

Για τις επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Ανέφερε ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς όπως για παράδειγμα στον τουριστικό τομέα ακόμα και στον βιομηχανικό ενώ υπογράμμισε ότι εξίσου σημαντικές είναι και οι επενδύσεις που πραγματοποιούν ξένες επιχειρήσεις σε ελληνικές.

«Μιλάμε για αυξήσεις κεφαλαίων, κάτι που σημαίνει ”φρέσκο” χρήμα και μάλιστα στα ίδια κεφάλαια μιας επιχείρησης, επομένως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου να αναπτυχθεί αυτή η επιχείρηση στην ελληνική επικράτεια».

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται επίσης αξιοσημείωτη αύξηση επενδύσεων στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Επειδή υπάρχει μεγάλο momentum σε αυτόν τον κλάδο, σε μερικά χρόνια κάποιες από αυτές θα εξελιχθούν σε σημαντικές μεσαίες επιχειρήσεις και τότε ξένες εταιρείες θα επενδύουν πάλι σε αυτές. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, όχι στα λόγια αλλά εμπράκτως, από ξένους επενδυτές και ξένες επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ

Διευκρίνισε ότι έχουν κατατεθεί τα σχετικά πλάνα από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουν επιλεγεί κρίσιμα έργα τόσο σε δημόσιες υποδομές όσο και σε άλλους κλάδους και της εκταμίευσης των χρημάτων, παρατηρώντας ωστόσο ότι διαφαίνεται μια σχετική δυστοκία από πλευράς ΕΕ.

«Περιμένουμε τα χρήματα αλλά υπάρχει μία δυστοκία. Το Ταμείο Ανάκαμψης ταιριάζει ”κουτί” στον μακροχρόνιο προγραμματισμό που έχουμε γιατί θα καλύψει σημαντικά κομμάτια του ΕΣΠΑ και μέσω αυτού θα έχουμε την ευκαιρία να το κατανείμουμε σωστά. Πέραν του Προγραμματισμού σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε ήδη ολοκληρώσει και τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ που όμως, λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης έχει καθυστερήσει και αυτό από ευρωπαϊκής πλευράς. Η γραφειοκρατία στο σκέλος του ΕΣΠΑ είναι απίστευτη. Στο κομμάτι αυτό έχουμε κάνει σημαντικά βήματα απλοποίησης και το επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι ακόμα πιο απλό, ειδικά σε ότι αφορά στις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα