back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νίκος Θωμαίδης: Εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης, η μελέτη των λυμάτων. Δείχνει τη διασπορά του ιού και βοηθά στη λήψη αποφάσεων

Διαβάστε επίσης

Εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης, η μελέτη των λυμάτων. Δείχνει τη διασπορά του ιού και βοηθά στη λήψη αποφάσεων.

Πτώση του ιικού φορτίου στην Αττική αυτή την εβδομάδα, αναμένει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαίδης, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή όλων στην αυξητική τάση των εισαγωγών λόγω κορονοιού, στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ Θωμαίδη, «ήταν αδύνατο τις προηγούμενες μέρες να ληφθεί δείγμα των λυμάτων της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας», αλλά όπως είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, «θα πάρουμε δείγματα από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έως και σήμερα, ώστε να δούμε, απόψε, πώς πήγε η εβδομάδα.»

Για τις μεταλλάξεις ο καθηγητής εξήγησε ότι «στα λύματα φαίνεται το σύνολο και όχι οι όποιες μεταλλάξεις του ιού.» Και όπως υπογράμμισε, «υπάρχει μεθοδολογία να ταυτοποιηθούν. Σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε.»

Εξήγησε πως «έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι η πληροφορία από τα λύματα, που μας έρχεται δέκα ημέρες ή μια εβδομάδα νωρίτερα από τις μετρήσεις, είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ως εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης. Επειδή μπορεί να δείξει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και να συνυπολογιστεί με τα υπόλοιπα επιδημιολογικά και κλινικά ευρήματα, στη λήψη αποφάσεων»

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, ο καθηγητής μίλησε για «προσπάθεια που ξεκίνησε από το Μάρτιο του 2020, συζητήθηκε με τον ΕΟΔΥ για να δημιουργηθεί ένα πρώτο δίκτυο με το ΕΚΠΑ, τα Παν/μια Θεσσαλονίκης και Πατρών, τώρα θα ενταχθεί και το Παν/μιο Ιωαννίνων, το ΚΕΔΥ και τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας. Ενα δίκτυο που εξελίχθηκε και στο οποίο σήμερα μετέχουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.
Στόχος είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας προκειμένου να παρακολουθούνται η πανδημία, αλλά και άλλες ασθένειες και παράγοντες, όπως είναι η κατανάλωση φαρμάκων. Και να πούμε πως εμείς ως εργαστήριο μετέχουμε ήδη από το 2011 σε ένα Ευρωπαικό Δίκτυο Παρακολούθησης Λυμάτων, που ασκεί πιέσεις στην Κομισιόν προκειμένου να πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας η συγκεκριμένη παρακολούθηση.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα