back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Μπουρνούς: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να βάλει στο τραπέζι την απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Για την παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, το οποίο σύμφωνα με την παράτυπη Navtex της Άγκυρας θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου αλλά και για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μίλησε ο Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου – αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Όπως είπε, η Τουρκία ενόψει του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα, κάτι που έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη υπονομευμένη διαδικασία από την πλευρά της εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεων.

Σημείωσε ότι ο Ερντογάν έχει πλέον περάσει στη στρατηγική της έντασης ώστε στη συνέχεια να επιδιώξει με τους δικούς του όρους να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουμε την ατζέντα που επιβάλει η τουρκική πλευρά.

«Ο δικός μας χώρος είναι υπέρ των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου με την Τουρκία. Πρέπει η πόρτα του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, να μένει ανοιχτή», σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στο να υπάρξει στο τραπέζι η απειλή κυρώσεων.

Ερωτηθείς εάν εν όψει των διερευνητικών επαφών η Ελλάδα έχει να περιμένει κάτι απάντησε: «Φοβάμαι ότι δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά. Πιστεύω ότι η διαδικασία οδεύει στο να καταλήξει περισσότερο σε ένα blame ώστε η Τουρκία να προσπαθήσει να δείξει στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στην ατζέντα που θέτει. Πρόκειται για μια ατζέντα η οποία περιλαμβάνει τα πάντα και δεν μας αφορά, δεν πάμε να συζητήσουμε τα πάντα από την αρχή».

Και κατέληξε: «Εμείς λέμε “ναι” στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και όχι με βάση την ατζέντα που θέλει να επιβάλει η Τουρκία. Στο κομμάτι των κυρώσεων η κυβέρνηση πέταξε χαρταετό. Δεν είπα να επιβάλει η Ελλάδα κυρώσεις, αλλά σε δύο ευρωπαϊκά συμβούλια ο κ. Μητσοτάκης ήταν θλιβερός παρακολουθητής».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα