back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάτα Σαμίου: Καμία γυναίκα δεν είναι, ούτε και πρέπει να είναι μόνη

Διαβάστε επίσης

 

Η υπεύθυνη θεμάτων ισότητας φύλων στην ActionAid Μάτα Σαμίου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αφροδίτη Παπακαλού, σχετικά με το τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες, σε μια συγκυρία κατά την οποία έρχονται καθημερινά το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και έμφυλη βία.

Ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη, ούτε και πρέπει να είναι μόνη, ανέφερε πως «η ΑctionAid σε συνεργασία με τον οργανισμό Women on Top προσφέρουν ένα ασφαλές συμβουλευτικό πλαίσιο σε όλες όσες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν και να ζητήσουν υποστήριξη.»
Ακόμη επεσήμανε ότι «υπάρχει δυνατότητα δωρεάν παροχής νομικής συμβουλευτικής, σε γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία τους. Η νέα υπηρεσία «Speak Out», υποστηρίζει γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίες ζουν στην Ελλάδα και έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους, σε πρόσφατο ή παρελθόντα χρόνο.»

Για τη δημιουργία αυτής της νέας υπηρεσίας, η κυρία Μάτα Σαμίου ανέφερε ότι προέκυψε «μετά από έρευνα της ActionAid, που έγινε τον Νοέμβριο του 2020 και έδειξε ότι 9 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους. Ένα ακόμη από τα ευρήματα της έρευνας, φανέρωσε πως οι γυναίκες δεν ξέρουν που να στραφούν και με ποιο τρόπο να ζητήσουν προστασία, όπως και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νομικά τους δικαιώματα.»

Τι είναι όμως η δωρεάν νομική συμβουλευτική; Oπως εξήγησε η κυρία Σαμίου, περιλαμβάνει συζήτηση και από κοινού σχεδιασμό των επόμενων βημάτων για την προστασία και δικαίωση όσων έχουν υποστεί παρενοχλητικές συμπεριφορές. Μέσα από εξ αποστάσεως συνεδρίες, μέγιστης διάρκειας 3 ωρών συνολικά, δικηγόροι της ομάδας θα συμβουλεύουν για τις επιλογές και τις κινήσεις που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα εφόσον αποφασίσει να ζητήσει υποστήριξη.

«Όλες οι άνω των 18 ετών γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα www.speakout.ActionAid.gr και σε συνεργασία με το Women on Top, να έρθουν σε επαφή μαζί μας, ώστε κάτω από συνθήκες ασφάλειας και εχεμύθειας, να επικοινωνήσουν -δωρεάν- με δικηγόρο της νομικής μας ομάδας. Αφού ακούσει τα δεδομένα και ενημερώσει την ενδιαφερόμενη για τα δικαιώματά της, θα μπορέσει πλέον η ίδια να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της. Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη εκπροσώπησης ή διαμεσολάβησης ενώπιον της δικαιοσύνης, υπάρχει δυνατότητα στήριξης της όλης διαδικασίας, μέσω εξειδικευμένου δικηγόρου» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σαμίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα