back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το ημερολόγιο πληρωμών των συνταξιούχων – Πότε καταβάλλονται συντάξεις, αυξήσεις και αναδρομικά

Διαβάστε επίσης

Νέος κύκλος πληρωμών, για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με συντάξεις, αυξήσεις και αναδρομικά ανοίγει από αύριο έως και τον Μάϊο.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, διαμορφώνεται ως εξής:

– Από την Τρίτη 23 έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαρτίου στους περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους:

  • Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών με ΑΜΚΑ σε μονό αριθμό.
  • Την Τετάρτη 24 του μηνός θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών με ΑΜΚΑ σε ζυγό αριθμό.
  • Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, ενώ
  • την Παρασκευή θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΝΑΤ, ενώ θα καταβληθούν οι συντάξεις Ανασφάλιστων Υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.

– Σε ότι αφορά στους κληρονόμους των αναδρομικών, τα οποία αναγνώρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα υπάρξουν πληρωμές:

  • Στις 10 Μαρτίου, για τους κληρονόμους που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου και
  • Στις 12 Απριλίου με την καταβολή των αναδρομικών σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

– Στο τέλος Απριλίου, αναμένεται η καταβολή των αναδρομικών σε 200.000 συνταξιούχους, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης βάσει των νέων, αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης.

Από τον Απρίλιο θα καταβληθούν σταδιακά αυξήσεις και αναδρομικά ενός έτους σε περίπου 25.000 συνταξιούχους, οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται καθώς έχει περιοριστεί η προβλεπόμενη μείωση για αυτή την κατηγορία.

Τον Μάϊο, αναμένεται να ξεκινήσει η αναδρομική χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης, που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη (384 ευρώ), σε περίπου 105.000 δικαιούχους των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης, εκκρεμεί.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα