back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Οι δωρεές δεν είναι άλλοθι για να αποποιείται η πολιτεία βασικές αρμοδιότητές της

Διαβάστε επίσης

Να μην γίνει αποδεκτή η δωρεά ιδιωτικού ομίλου φροντιστηρίων σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης ζητά η Ανοιχτή Πόλη.
Όπως υποστηρίζει η δωρεά είναι ύποπτη καθώς ένα ιδιωτικό φροντιστήριο λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ως εκ τούτου “η δέσμευση που δημιουργείται είναι προβληματική, καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί ότι υποκρύπτεται υποχρέωση αντιπαροχής” Στο πλαίσιο αυτό η Ανοιχτή πόλη καλεί τον Δήμο Αθηναίων να αποτρέψει την αποδοχή της δωρεάς.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Οι δωρεές δεν είναι άλλοθι αποποίησης ευθυνών
Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι Δημοτικό Σχολείο της πόλης αποδέχτηκε δωρεά ιδιωτικού ομίλου φροντιστηρίων, μάλιστα πριν καν αυτή εγκριθεί από την αρμόδια σχολική επιτροπή.
Για την Ανοιχτή Πόλη, οι δωρεές δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για να αποποιείται η πολιτεία βασικές αρμοδιότητές της, όπως είναι η ενίσχυση των σχολείων με τους πόρους που έχουν ανάγκη για τη λειτουργία τους. Ακόμα περισσότερο, προκύπτει θέμα όταν ο δωρητής εκπροσωπεί συμφέροντα που εξ ορισμού βρίσκονται σε ένταση με το δημόσιο συμφέρον, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι εξ ορισμού ύποπτη μια δωρεά από ένα ιδιωτικό φροντιστήριο, που αυτονόητα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, προς ένα δημόσιο σχολείο. Ακόμα και στην περίπτωση των καλύτερων προθέσεων, η δέσμευση που εκ των πραγμάτων δημιουργείται είναι προβληματική, καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί ότι υποκρύπτεται υποχρέωση αντιπαροχής.
Ο Δήμος φέρει την ευθύνη να αποτρέψει την αποδοχή αυτής της δωρεάς και να φροντίσει ώστε η Σχολική Επιτροπή να έχει την αυτάρκεια να καλύψει την ανάγκη του σχολείου, εφόσον αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο των δαπανών που προβλέπονται.
Μάγδα Μπουλούκου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα