back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αγγελική Λάλου: Ασπίδα για τα παιδιά η αγάπη των γονέων, απέναντι στους κινδύνους που τα απειλούν

Διαβάστε επίσης

 

Μια συζήτηση για τους τρόπους πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, έκαναν η συγγραφέας, επιμελήτρια εκδόσεων και κριτικός Αγγελική Λάλου και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 9.84.

Μίλησαν για τους κινδύνους που παραμονεύουν τους ανήλικους σε πολλά μέρη, με διαφορετικά προσωπεία και συμπεριφορές, σε μια συγκυρία που φέρνει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου έναν από τους χειρότερους εφιάλτες για τις οικογένειες.

«Η γονεϊκή αγάπη είναι ασπίδα απέναντι στους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά. Πρέπει να είναι χορτασμένα από αγάπη τα παιδιά, ώστε να μην αναζητήσουν την τρυφερότητα αλλού» ξεκαθάρισε η κα Λάλου, πριν αναφερθεί διεξοδικά στο δεκάλογο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα  www.childit.gr  ως εργαλείο βοήθειας των γονέων που αναζητούν ένα τρόπο να απευθυνθούν στα παιδιά τους σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που ακόμη θωρείται ταμπού.»

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, οι 10 οδηγίες SOS για τη πρόληψη της παιδικής κακοποίησης είναι οι εξής:

-Μιλήστε στα παιδιά από νωρίς, για τα μέρη του σώματος,
-Διδάξτε τους ότι ορισμένα από αυτά είναι ιδιωτικά
-Πείτε τους ότι κανείς δεν πρέπει να αγγίζει τα ιδιωτικά τους μέρη, ούτε και να ζητά από εκείνα να αγγίξουν τα ιδιωτικά μέρη κάποιου άλλου παιδιού ή μεγαλύτερου ανθρώπου.
-Ξεκαθαρίστε ότι μυστικά που αφορούν στο σώμα τους δεν είναι εντάξει και ότι
-Κανένας δεν πρέπει να τραβήξει φωτογραφίες από τα ιδιωτικά μέρη του σώματός τους.
-Διδάξτε τα πώς να αναζητούν έξοδο, από δυσάρεστες καταστάσεις.
-Βρείτε έναν κωδικό, μια λέξη-κλειδί, που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε περιστάσεις που αισθάνονται ανασφάλεια ή ότι διατρέχουν κίνδυνο .
-Πείτε τους ότι δεν θα βρουν ποτέ τον μπελά τους αν σας μιλήσουν για κάποιο μυστικό που αφορά στο σώμα τους.
-Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι ένα σωματικό άγγιγμα μπορεί να μοιάζει με γαργάλημα ή να τα κάνει να αισθάνονται καλά, αλλά υπάρχει διάκριση μεταξύ καλής και κακής επαφής.
-Τονίστε ακόμη, ότι αυτοί οι κανόνες ισχύουν και για άτομα που γνωρίζουν, όπως και για άλλα παιδιά.

Για την κυρία Λάλου, αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται από μικρές ηλικίες και να επαναλαμβάνονται τακτικά, χωρίς ωστόσο να τρομοκρατούν τα παιδιά. Οι γονείς οφείλουν να αναζητήσουν τη κατάλληλη συγκυρία και τις αφορμές για να επαναλάβουν αυτά τα μηνύματα, όπως πχ την ώρα του μπάνιου.
Ακόμη, οφείλουν να γνωρίζουν, ότι η γνώση συνιστά ισχυρό αποτρεπτικό μέσο,​ ειδικά στα μικρά παιδιά που γίνονται στόχοι, με δεδομένη την αθωότητα και της άγνοιά τους στο συγκεκριμένο τομέα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα