back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νίκος Θωμαΐδης: Δεν θα υπάρξει άμεση μείωση στα κρούσματα, λόγω υψηλού ιικού φορτίου

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Βράζουν Αθήνα και Πειραιάς – Συναγερμός για τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

Για μικρή μείωση του ενισχυμένου ιικού φορτίου στα λύματα, έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την εκτίναξη κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, ενώ παρέθεσε την δική του εκτίμηση για πότε θα πρέπει να αρθεί το lockdown.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου παρατήρησε πως «το φορτίο στα λύματα είναι πολύ υψηλότερο από τον Νοέμβριο οπότε είχαμε μεγαλύτερη μείωση στα κρούσματα » και τόνισε τη κρισιμότητα του παράγοντα των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. « Κάνοντας μια προβολή στο σημερινό διάστημα, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι δεν πρόκειται να διαπιστωθεί κάθετη μείωση, με δεδομένο το υψηλό ιικό φορτίο, όπως αυτό αποτυπώνεται στα κλινικά δείγματα, μέσω των τεστ.» είπε ο κ Θωμαίδης

Όπως σημείωσε «η εποχή ευνοεί τη μετάδοση λοιμώξεων και ιώσεων», ενώ για τις μεταλλάξεις ανέφερε πως «εξετάζεται τόσο η συμβολή τους στη διασπορά, όσο και η επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Φαίνεται πως οι μεταλλάξεις παράγουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, χωρίς ωστόσο να συμβάλλουν στην αύξηση της νοσηρότητας. Όμως, λόγω της αυξημένης μετάδοσης, ενισχύονται σημαντικά οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Στις μεταλλάξεις μελετώνται προς το παρόν, οι σταθερές σε όλες τις μορφές τους, περιοχές Ν1 και Ν2.»

Σε σχέση με τα μέτρα εκτίμησε ότι «είναι κρίσιμη η συστηματική, απόλυτη εφαρμογή τους και όχι η επιβολή αυστηρού lockdown», επισημαίνοντας παράλληλα πως «είναι παρακινδυνευμένο να συζητάμε τώρα για άνοιγμα». Αναγνωρίζοντας ωστόσο την ψυχολογική πίεση και κόπωση του πληθυσμού , ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι κοντά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα