back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε τρεις μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Αίρει τις αντιρρήσεις της η Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Χωρίς συμφωνία, όπως ήταν αναμενόμενο, στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμών ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ ανοιξε ωστοσο ο δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μία κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού» τονίζεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ ανακοινώθηκε ότι ανατέθηκε στην Κομισιόν το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού (θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, διαλειτουργικότητα κλπ). Η Επιτροπή “θα χρειαστεί τρεις μήνες για να το επιτύχει αυτό”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κα φον ντερ Λάιεν. 

Το Συμβούλιο, ως αναμενόταν, ενέκρινε τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης του covid-19 και των μεταλλάξεών του, την ταχύτερη αξιολόγηση των εμβολίων καθώς και ταχύτερη παραγωγή και διάθεσή τους στα κράτη-μέλη ενω υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα  μέτρα προστασίας και ο περιορισμός των ταξιδιών στα απολύτως απαραίτητα θα πρέπει να συνεχιστούν.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.

Ο Εμ. Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ηθικά ζητήματα. Όπως είπε, ένα διαβατήριο εμβολιασμού θα ήταν άδικο για νέους ανθρώπους που είναι οι τελευταίοι στη σειρά εμβολιασμών. Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα «διαβατήρια εμβολιασμού» θα είναι ένα άδικο καθεστώς για τους νέους, οι οποίοι ακόμη θα περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο. Από την άλλη πλευρά ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε πως η χώρα του θα προχωρήσει μόνη της στην έκδοση του πιστοποιητικού, αν αυτό δεν το κάνει η Ε.Ε.

Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη, ειδικά εκείνα που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος – θέλουν ταχεία υιοθέτηση του μέτρου για να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν.

Με τη στήριξη και της Βουλγαρίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε “ένα πράσινο διαβατήριο” που θα επιτρέπει στους κατόχους του να ταξιδεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και σε όσους θεωρούνται “άνοσοι” αφού έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι “27” ανέθεσαν τελικά στην Κομισιόν το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού (θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, διαλειτουργικότητα κλπ).

Η Επιτροπή “θα χρειαστεί τρεις μήνες για να το επιτύχει αυτό”, δήλωσαν η Μέρκελ και η φον ντερ Λάιεν. 

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας τους και τις τελωνειακές τους δομές για να προετοιμαστούν για την εισαγωγή αυτού του κοινού πιστοποιητικού, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την εφαρμογή, εάν θέλουμε να έχουμε ένα πράσινο και αποτελεσματικό πιστοποιητικό έως το καλοκαίρι”, τόνισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως ανέφερε, η Κομισιόν θα χρειαζόταν περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει τις τεχνικές βάσεις για τα συγκεκριμένα έγγραφα. Πάντως, αστερίσκοι εξακολουθούν να τίθενται και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν, ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη κοινής δράσης από τα κράτη-μέλη, προκειμένου, όπως είπε, να προχωρήσει η δημιουργία πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να μη γίνει αυτό από την Google ή την Apple, όπως αναφέρει το Politico. 

Στην Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, αν δεν καταλήξει σύντομα η Ευρώπη σε συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμών, τότε θα βρεθεί υποκατάστατο από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ πλησίασαν εχθές ακόμη πιο κοντά σε μια απόφαση για το θέμα η εξέταση του οποίου συνεχίζεται ενοψει καλοκαιρινής περιόδου.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ε.Ε ακόμα αναμένουν να εμβολιαστούν αλλά η προσοχή πλέον έχει στραφεί στο πώς θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν λάβει το εμβόλιο και πως θα εξασφαλίσουν τα ταξιδιωτικά τους δικαιώματα, αναφέρουν οι FT.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Μιλώντας μετά το πέρας της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα επιτρέπουν τα ταξίδια στην Ευρώπη παρά την πανδημία, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η προσδοκία είναι ότι αυτό (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες -έχω μιλήσει για τρεις μήνες- και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «όλοι σήμερα επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα».

Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε, τόνισε η καγκελάριος, και ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Είπαμε ότι, π.χ., τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνον όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Γι’ αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», συνέχισε η καγκελάριος, και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

«Τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιέχει έχουν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη. Και τώρα έχει γίνει η ανάθεση από το υπουργείο Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται περίπου τρεις μήνες προκειμένου να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις και αυτό είναι περίπου και το χρονικό διάστημα που και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ορίσει για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγχειρήματος, ώστε σε εύλογο χρόνο από πάρα πολλά κράτη-μέλη -θα έλεγα από όλα- να έχουν αναπτυχθεί εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία, μέσω της πύλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι μεταξύ τους συμβατά, προκειμένου να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ με περισσότερες πληροφορίες και ίσως αυτό να γίνει η βάση και για την είσοδο στην ΕΕ από τρίτες χώρες», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το θέμα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν χθες τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι να αναφέρει πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις, ενώ διερωτήθηκε για ποιο λόγο και η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά για τους κατοίκους της τα εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά της, όπως συμβαίνει στην  Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να λάβουν υπόψη τους και την χρήση εμβολίων που παράγονται εκτός Ευρώπης. Από την πλευρά της η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου χθες στο Ευρωκοινοβούλιο που δέχθηκε βροχή ερωτήσεων είπε πως η Κομισιόν εργάζεται εντατικά και κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τηρούν τις συμφωνίες σημειώνει το Euronews.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα