back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Χότζογλου: Η εστίαση δεν αντέχει άλλο, ζητάμε αναπλήρωση του μισθού όσων βρίσκονται σε αναστολή κατά 80%

Διαβάστε επίσης

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, εν μέσω της πανδημίας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό, κ. Γιώργος Χότζογλου.

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι τα καταστήματά τους παραμένουν κλειστά εδώ και μήνες καθώς και για την επόμενη ημέρα της εστίασης.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Ακόμα και το καλοκαιρινό άνοιγμα της εστίασης, έγινε με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, είχε συρρικνωμένο ωράριο και υπήρχε και ο περιορισμός στα τραπεζοκαθίσματα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εργαζομένων να μην επανέλθει από την αναστολή σύμβασης. Πόσο θα αντέξει κάποιος με 500 ευρώ εισόδημα το μήνα; Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ούτε στα βασικά», είπε χαρακτηριστικά.

Γι αυτό, όπως εξήγησε, ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μήνες να προχωρήσει σε αναπλήρωση του μισθού στο ύψος του 80%, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Δεδομένου ότι, όπως εκτίμησε, το άνοιγμα της εστίασης δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τον Μάιο, αναρωτήθηκε πόσες από τις 80.00 επιχειρήσεις που υπάρχουν θα αντέξουν να μη βάλουν ”λουκέτο”, και ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν έως πέντε άτομα και οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε τόσους μήνες απαγόρευσης της δραστηριότητας και η επόμενη ημέρα θα τις βρει πάλι κλειστές.

«Η εστίαση δεν είναι μόνο το μεγάλα εστιατόρια, είναι και τα μικρά καφέ της γειτονιάς μας. Εάν επαληθευτεί η έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ που αναφέρει ότι για τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις έχει έρθει ήδη το τέλος, μιλάμε για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας».

Τόνισε ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους να έρθουν σε επαφή με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη για να του δώσουν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους, κυρίως σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης αναπλήρωσης του μισθού τους, αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν εργοδότες που σχετίζουν τον εμβολιασμό των εργαζομένων με την επαναπρόσληψη, χαρακτηρίζοντάς κάτι τέτοιο ως «ωμό εκβιασμό».

«Συμφωνούμε και θα παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας που θα εργαστούν να εμβολιαστούν, όμως, αυτό δεν πρέπει να συνδεθεί με το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που είναι θεσμοθετημένο από το 1983. Αυτό το αίτημά -μιας μικρής μερίδας εργοδοτών- είναι καθαρά προσχηματικό, θέλουν να απαλλαγούν από το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Ευτυχώς έχει βγει ήδη μια ΚΥΑ από το Υπουργείο Εργασίας που αναφέρει ότι δεν θίγεται το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης ακόμα και αν υπήρχε μονομερής αναστολή σύμβασης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα