back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Ελλάδα μειώνει το κάπνισμα παρά τα διαφορετικά στοιχεία του Π.Ο.Υ.

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος καταγράφεται στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 2009 -2019 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται μείωση των καθημερινών καπνιστών κατά 24,5% και των περιστασιακών καπνιστών κατά 38,3%. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών όπου η συνολική μείωση του καπνίσματος σε αυτή την ηλιακή ομάδα είναι 52,4%.

Ο επιπολασμός του καπνίσματος στον ενήλικα πληθυσμό το Σεπτέμβριο του 2019 είναι 24,9% για τους καθημερινούς καπνιστές (περισσότερο από ένα τσιγάρο την ημέρα), 3,7% και για τους περιστασιακούς καπνιστές (λιγότερο από 7 τσιγάρα την εβδομάδα).

Μεγάλη διαφορά στα στοιχεία του ΠΟΥ

Με μεγάλη διαφορά ωστόσο παρουσιάζονται τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σε πρόσφατη έκδοση του οποίου, η Ελλάδα εμφανίζεται ως χώρα καπνιστών με επιπολασμό καπνίσματος 42,5%.

«Υπάρχει μια διαφορά αρκετά σημαντική μεταξύ των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των στοιχείων, που έχουμε στην Ελλάδα και από μεμονωμένες μετρήσεις που έχουμε κάνει με διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων, αναφέρω ενδεικτικά την Kapa Research και από τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει» λέει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος  και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Θεωρώ πως τα στοιχεία του ΠΟΥ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η μείωση του καπνίσματος, που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία, την βιώνουμε και την βλέπουμε όλοι μας» τονίζει ο κ. Μπεχράκης.

Η έρευνα της  ΕΛΣΤΑΤ πραγματοποιήθηκε σε 8.500 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα κατά τα έτη 2009, 2014 και 2019.

Τα αίτια της μείωσης

«Στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης στον τομέα της πρόληψης του καπνίσματος, ιδίως στα σχολεια» επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης. «Εχουν συνεργαστεί πολύ σωστά οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εφαρμόστηκε και ο νόμος για το παθητικό κάπνισμα από το 2019 και έχει μεταστραφεί το κλίμα σημαντικά. Πιστεύω πως το ζήτημα του καπνίσματος έχει μπει σε τροχιά επίλυσης στη χώρα μας. Αν δείτε την ηλικιακή κατανομή των ανθρώπων ,που καπνίζουν θα διαπιστώσετε ότι οι νέες γενιές αποστρέφονται το κάπνισμα. Υπάρχουν οι μεταξύ 40 -50 ετών οι οποίοι τελούν, ακόμα, υπό το κράτος της εξάρτησης και επίσης παρατηρείται μείωση στους καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας». 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα