back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας σε διαδικτυακή εκδήλωση

Διαβάστε επίσης

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασε την τρίτη το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η υπεράσπιση του αγαθού της υγείας ειναι υπόθεση δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

“Το νέο ΕΣΥ είναι οι αξίες μας στην πράξη” ανέφερε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχοντας προηγουμένως περιγράψει τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος Υγείας.
Πρώτος άξονας σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα είναι “ενα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό”.
Όπως είπε “Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, καθώς χωρίς αυτούς δεν υπάρχει μεταρρύθμιση.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ “Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Αλλά και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς”.

Ο δευτερος άξονας της πρότασης που παρουσίασε σχετίζεται με τη γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
“Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δις € από τον Εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δις από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τον τρίτο άξονα του Σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος.

“Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη. Αν δε θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους.Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές.Πόροι που θα αξιοποιούνται για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες” υπογράμμισε στην τοποθέτηση του.

Εξειδικέυοντας το σχέδιο του για το ΝΕΟ ΕΣΥ ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας!) χωρίς να αντικατασταθούν.
  • Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας
  •  Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.
  • Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ
  • Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές
  • Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.
  • Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
    -Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

«Όσα κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας, είναι όσα δεν έκανε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

ΝΔ: Το Ε.Σ.Υ. του 21ου αιώνα δεν περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ

Το Ε.Σ.Υ. του 21ου αιώνα δεν περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ. Χτίζεται ήδη, συστηματικά, οργανωμένα και ρεαλιστικά, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλήγει.

Γιώργος Κατσίγιαννης, Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα