back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εστίαση: Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για το lockdown – Απώλειες 2,28 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων ζητώντας αποζημίωση  για τις ανυπολογιστές ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος από το παρατεταμένο lockdown 17 εβδομάδων.

Μάλιστα εκπρόσωποι του κλάδου της εστιάσης αναμενεται στις 31 Μαρτίου να παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα κλειδιά των επιχειρήσεων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.28 δις  ευρώ, ποσοστό 37,7%.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους βρίσκεται σε απόγνωση και αντιμέτωπος με λουκέτα και απολύσεις καθώς πανω από το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας ενώ εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι στην εστίαση βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας, όπως επισημαίνεται βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΣΕ.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει η Ομοσπονδία κατά την επανεκκίνηση του κλάδου:

-Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).

-Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

-Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.

-Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

-Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.

-Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

-Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

 

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα