back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορονοχρέη: «Μάχη» με τους θεσμούς για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης

Σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την Κομισιόν βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει το “πράσινο” φως έτσι ώστε να προχωρήσει στη νομοθέτηση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τα απλήρωτα χρέη πληττόμενων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας και για τα οποία η πληρωμή τους , μετά από “πάγωμα” πολλών μηνών, ορίστηκε να αρχίσει από 1/1/2022 σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις η σε 25-48 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι διπλός.

Κατά πρώτον να διευρυνθεί ο αριθμός των 24-48 μηνιαίων δόσεων και να φτάσει στις 60-72 μηνιαίες δόσεις με τον μέγιστο αριθμό των δόσεων να δικαιούνται ωστόσο μόνον οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εφόσον έχουν ιδιαίτερα υψηλές συσσωρευμένες οφειλές και είναι φερέγγυοι όσον αφορά την εξυπηρέτηση χρεών, ενώ θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Κατά δεύτερον να υπαχθούν στον αυξημένο αριθμό μηνιαίων δόσεων και φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες δεν είχε ανασταλεί η πληρωμή τους την περίοδο της πανδημίας, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες , όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι οποίες κατέστησαν στην πορεία ληξιπρόθεσμες.

Για τα απλήρωτα αυτά χρέη που εκτιμώνται σε περίπου 4 δισ. ευρώ η μόνη δυνατότητα αποπληρωμής τους που έχουν σήμερα οι υπόχρεοι είναι να τα εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 μηνιαίων δόσεων.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα