back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας οι προσλήψεις

Διαβάστε επίσης

Συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου καταγράφονται στη χώρα μας, χαμηλότερες, όμως, κατά 16 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε η πρόθεση για προσλήψεις άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, δηλαδή αυτό του 2015.

Σύμφωνα με έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Β’ Τρίμηνο 2021 από τη ManpowerGroup:

Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ίδια ή υψηλότερα επίπεδα προσλήψεων μέχρι το τέλος του 2021 σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον COVID-19, ενώ το 12% δεν προβλέπει ότι η αγορά θα επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα προσλήψεων.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών, στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού προβλέπουν απαισιόδοξο κλίμα προσλήψεων με -17%.

Το 61% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας (απομακρυσμένη & εργασία στο γραφείο) για τους επόμενους 6-12 μήνες, με το 30% να δηλώνει πως η εργασία θα διενεργείται στο γραφείο κατ’ αποκλειστικότητα ή τις περισσότερες φορές.

Επίσης, το 54% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να παροτρύνει τον εμβολιασμό επισημαίνοντας τα οφέλη, χωρίς να τον επιβάλει, ενώ το 21% θα επιτρέψει στους εργαζομένους του την επιλογή να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν, χωρίς την υποχρεωτική επιβολή του.

Ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων, οι μεγάλες καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +25%. Μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, με Προοπτικές ύψους +7% και +5% αντίστοιχα, ενώ οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του -2%.

Σημειώνεται ότι η ManpowerGroup, είναι εταιρεία αξιοποίησης ανθρωπίνου δυναμικού και η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 534 εργοδότες.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα