back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γρηγόρης Σαραφιανός: Ο ιδιωτικός τομέας έχει τη διάθεση να προσφέρει και σε ένα βαθμό, μπορεί. Διάθεση υπάρχει, κρεβάτια υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης

Τη διάθεση του ιδιωτικού τομέα να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις και σε όποιο βαθμό μπορεί, για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί σωστά και με επάρκεια στα καθήκοντά του, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

«Ο ιδιωτικός τομέας έχει τη διάθεση να προσφέρει και σε ένα βαθμό, μπορεί. Είμαστε σε πληρότητα της τάξης του 40% με 50%. Διάθεση υπάρχει, κρεβάτια υπάρχουν.
Όμως, χρειάζεται εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει σωστά και με επάρκεια τα περιστατικά και να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.
Η συγκεκριμένη ασθένεια χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Και στα δημόσια νοσοκομεία, την έμαθαν στην πορεία. Στις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει επαρκές προσωπικό που θα βοηθήσει» είπε ο κ Σαραφιανός.

Για την ένταξη των ιδιωτικών κλινικών σε ένα ευρύτερο σύστημα υγείας, σημείωσε την ανάγκη ευρύτερου σχεδιασμού και παρατήρησε ότι «Εφημερίες είναι λίγο δύσκολο να γίνουν, επειδή τα εργαστήρια θα πρέπει να λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως, ενώ απαιτούνται ταυτόχρονα πολλές ειδικότητες, την ώρα που εμείς δεν διαθέτουμε περισσότερες από 10 ή 15.»

Όπως ξεκαθάρισε ο κ Σαραφιανός «η ιδιωτική υγεία δουλεύει σε άλλους ρυθμούς σε σχέση με το δημόσιο. Έτσι έχει δομηθεί το σύστημα.» Και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός ενιαίου συστήματος Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κλινικές, δημόσιες και ιδιωτικές.

Ερωτηθείς, τέλος, για ποιο λόγο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα, τον απέδωσε στη στάθμιση του πολιτικού κόστους.
«Ο λόγος που δεν έχει γίνει αυτό μέχρι τώρα, είναι το πολιτικό κόστος. Κάποιοι θα αντιδράσουν, τόσο από το προσωπικό του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Σε όλα τα κράτη εφημερεύουν ιδιωτικά νοσοκομεία, εκτός από την Ελλάδα. Δεν είναι προσβλητικό να αντιγράψουμε ένα σύστημα υγείας που εφαρμόζουν άλλες χώρες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα